Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Grilovaný steak z přeštíka a gratinované batáty

Přeštický vepř neboli lidově přeštík se vyznačuje tím, že má rozsáhlejší mramorování a vyšší tukové krytí. Právě proto je v kuchyni tak oblíbený! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept, jak z přeštického vepřového, konkrétně z pečeně, připravit šťavnaté steaky s lahůdkovou cibulkou a čerstvým rozmarýnem. A protože takové vaření je práce maximálně na 10 minut, připravíte si navíc ještě přílohu v podobě gratinovaných batátů – sladkých brambor – s tymiánem, uzenou paprikou, smetanou a dvěma druhy sýra – parmazánem a tučným čedarem na zapečení.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Zapečené batáty:

  • 400 g sladkých brambor (batátů)
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 káv. lžič. sekaného čerstvého tymiánu
  • 1 káv. lžič. mleté uzené papriky
  • 2× stroužky česneku
  • 50 g parmazánu Parmigiano reggiano Italiamo
  • 100 g čedaru Valley Spire
  • 250 g smetany ke šlehání Pilos (33 % tuku)

Steak:

  • 4× steaky z přeštického vepřového
  • 4× lahůdkové cibulky
  • snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 polév. lž. másla Pilos

POSTUP

Zapečené batáty:

Brambory oloupeme a nakrájíme na 3 mm plátky. Do zapékací mísy dáme vrstvu brambor, osolíme, opepříme, zasypeme nasekaným tymiánem, uzenou paprikou, strouhaným česnekem a najemno nastrouhaným parmazánem. Opakujeme několik vrstev, dokud nezpracujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu zasypeme čedarem namísto parmazánu a zalijeme smetanou. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 50 minut. Na prvních 30 minut zapneme program horkovzuch, který na následujících 20 minut vypneme. Po upečení necháme 15 minut odležet a podáváme.

Steak:

Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran a nasucho zprudka opečeme v grilovací pánvi 2–3 minuty z každé strany. 

Jakmile je maso hotové, vypneme plamen a do pánve přidáme očištěnou lahůdkovou cibulku, rozmarýn a kousek másla na každý steak. Přikryjeme alobalem a necháme pár minut odpočívat.

Servírování:

Servírujeme doprostřed stolu na prkénko steaky s cibulkou a bylinkami, zapečené brambory v pekáčku a výpek v malé mističce, aby si každý strávník mohl nandat dle libosti.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU