Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod.

Grilovaný halloumi s prosciuttem a meruňkovým čatní v briošce

K letnímu grilování bezesporu patří i burgery. Šéfkuchař Marcel Ihnačák si tentokrát pozval pomocnici, se kterou připravil obložené burgery – briošky – s halloumi a meruňkovým čatní. V tomto video návodu se naučíte spoustu receptů! Začnete kynutými brioškami a meruňkovým čatní, na které budete kromě samotných meruněk potřebovat i šalotku, pálivou papričku, cukr, skořici a trošku bílého suchého vína. Až budete mít čatní krásně rozvařené a housky dozlatova vypečené, můžete se pustit do samotných burgerů – do těch Marcel Ihnačák použil grilovaný sýr halloumi, fenykl, prosciutto a samozřejmě i samotné výborné čatní.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Briošky

  • 500 g hladká mouka Belbake + na podsypání
  • 40 g čerstvé droždí
  • 200 ml mléko Pilos
  • 2 × žloutek
  • 2 × vejce „M“
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 60 g krystalový cukr Belbake
  • 160 g máslo Pilos

Na potření

  • 1 × vejce „M“
  • 1 × žloutek

Meruňkové čatní

  • olivový olej Primadonna
  • 1 × pálivá paprička
  • 3 × šalotka
  • 1 × hrst čerstvý tymián
  • 4 × meruňka
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × lžička mletá skořice Kania
  • 1 × lžička třtinový cukr Belbake
  • 100 ml bílé suché víno

Salát

  • 1 × fenykl
  • 0,5 × limetka (šťáva)
  • 1 × šalotka
  • olivový olej Primadonna
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 1 × hrst čerstvá rukola
  • 1 × hrst čerstvá bazalka

Dokončení

  • 50 g prosciutto crudo Dulano
  • 300 g halloumi Eridanous

POSTUP

Briošky: 

V kuchyňském robotu hákovou metlou vymícháme mouku, nadrobené droždí, teplé mléko, žloutky a vejce. Po přibližně 5 minutách hnětení přidáme špetku soli, cukr a máslo. Necháme zpracovat těsto a následně vytvarujeme bochník, který pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně 1 hodinu. 

Nakynuté těsto rozdělíme na 16 částí a vytvarujeme z nich bochánky. 

Tip: Z těsta připravíte 16 briošek. 4 vyžijete v receptu a zbytek si ponechte třeba na druhý den k snídani.

Naskládáme je na plech vystlaný pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut nakynout. Před pečením briošky potřeme vajíčkem smíchaným se žloutkem a špetkou soli. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 20 minut. Hotové necháme vychladnout. 

Meruňkové čatní: 

V rozehřáté pánvi na oleji orestujeme nakrájenou pálivou papričku bez semínek a nakrájenou šalotku.  

Tymián svážeme pomocí provázku a přidáme k základu. Přihodíme máslo a nakrájené meruňky na menší kousky. Přisypeme skořici, cukr a špetku soli. Necháme zkaramelizovat. 

Grilované halloumi: 

Halloumi překrojíme na menší plátky a opékáme na rozpáleném grilu dozlatova. 

Salát: 

V míse smícháme nakrájený fenykl, šťávu z ½ limetky, nakrájenou šalotku, olivový olej, sůl a pepř. V druhé míse smícháme rukolu, bazalku, šťávu z ½ limetky, olej, sůl a pepř.

Servírování: 

Spodek briošky natřeme meruňkovým čatní, přidáme plátek prosciutta, fenyklový a rukolový salát, plátek grilovaného halloumi a přikryjeme druhou půlkou pečiva.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.