Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Francouzské brambory zapečené se sýrem brie

Navzdory svému názvu jsou francouzské brambory v české kuchyni jako doma. Šéfkuchař Roman Paulus proto připravil video recept na jejich variantu zapečenou s plísňovým sýrem brie. Kromě brambor (stačí vám syrové, ale pokud si chcete pečení urychlit, použijte předvařené) budete potřebovat ještě mleté maso, slaninu, cibuli a vařená vejce. Až budete mít upečený základ, přijde ten správný čas na zálivku z vajec a smetany a samozřejmě na vrchní vrstvu s brie nebo obdobným plísňovým sýrem (zkuste třeba camembert). Už jen posledních pár minut v troubě a je hotovo!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
8

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 800 g brambory
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 500 g vepřové mleté maso Řezníkova čerstvá porce
  • 200 g krájená slanina Dulano
  • 3 × cibule
  • 11 × vejce „M“
  • 200 ml smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 300 g sýr petit brie Duc De Coeur
  • k podávání nakládaná řepa Freshona
  • k podávání medové nakládané okurčičky Freshona

POSTUP

Syrové brambory dobře omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. 6 vajec uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.

Tip: Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Na dno zapékací mísy vyskládáme vrstvu brambor, osolíme a opepříme. Na ně rozprostřeme vrstvu mletého masa, slaninu, znovu ochutíme solí a pepřem, zasypeme cibulí pokrájenou na nudličky a plátky vařených vajec. Znovu osolíme a opepříme a zakryjeme plátky brambor a naposledy osolíme a opepříme.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 50 minut.

5 vajec rozmícháme se smetanou, osolíme a opepříme. Brambory vytáhneme z trouby a na povrch rozložíme plátky francouzského sýra, přelijeme smetanou s vajíčky a zapečeme na dalších 30 minut.

Hotové brambory necháme 20 minut odpočinout a teprve poté porcujeme a podáváme ideálně s nakládanou řepou nebo okurkou.

Tip: Připravte si domácí nakládané okurky podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce bez okurek a řepy): 851 kcal, 47 g bílkovin, 32 g sacharidů, 60 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.