Fish and chips
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Britská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Fish & chips není jenom oblíbená anglická pochoutka, ale také zajímavá alternativa k tradičnímu kaprovi s bramborovým salátem. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže vše, co budete potřebovat. Je to vlastně velmi jednoduché! Naučíte se připravovat těstíčko na obalování, do kterého patří i trocha tymiánu a piva. Pak už jen stačí ochutit filety tresky, obalit je v těstíčku a usmažit. K rybě samozřejmě patří i domácí hranolky a majonéza, v tomto případě česneková. Pokud budete chtít ještě víc anglické autentičnosti, podávejte tuto specialitu ještě s octem a rozmačkaným hráškem.

Tagy

Světová kuchyně

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Fish & Chips:

  • 7 × lžíce hladká mouka Belbake
  • 6 × lžíce bramborový škrob Belbake
  • 3 × lžička kypřicí prášek do pečiva Belbake
  • 1 × lžíce čerstvý tymián
  • 2 × vejce "M"
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 150 ml polotmavé pivo Granát Argus
  • 400 g brambory
  • slunečnicový olej
  • 600 g filety treska tmavá
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • na ozdobu smažená listová petržel

Česneková majonéza:

  • 2 × vejce „M“ (pasterizované žloutky)
  • 0,5 × citron (šťáva)
  • 250 ml slunečnicový olej Vita D'or
  • 2 × stroužek česnek

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 306 kJ / 1 269 kcal

Bílkoviny

39,20 g

Tuky

101,40 g

Vláknina

3,10 g

Sůl

2,98 g

Sacharidy

50,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těstíčko:

01.Ze šesti lžic mouky, škrobu, kypřicího prášku, většiny nasekaného tymiánu, vajec a piva připravíme husté těstíčko, které osolíme. Mělo by mít konzistenci palačinkového těsta.

Jak připravit univerzální těstíčko se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Hranolky:

02.Brambory oškrábeme, nakrájíme na hranolky a vypereme ve studené vodě.

03.Vložíme do vroucí vody na 20 – 25 vteřin, vyndáme a osušíme utěrkou. Předvařené hranolky ponoříme do oleje rozehřátého na 120 °C a smažíme tak dlouho, dokud nebudou měkké. Vyndáme na talíř, olej rozehřejeme na 180 °C a hranolky usmažíme dozlatova. Hotové přendáme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk. Ještě horké osolíme.

Ryba:

04.Rybu stáhneme z kůže, osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem, případně drceným chilli. Pomoučníme, namočíme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji po hranolkách do zlatova.

Česneková majonéza:

05.Žloutky smícháme s citronovou šťávou, osolíme, opepříme a za stálého šlehání metličkou postupně přiléváme olej, až vznikne jemná majonéza, do které zamícháme prolisované stroužky česneku.

Jak připravit základní majonézu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování:

06.Smaženou rybu s hranolky podáváme ideálně stylově na voskovaném papíře, přidáme i mističku domácí česnekové majonézy a zasypeme smaženými lístky čerstvé listové petržele.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo