Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Fish and chips

Fish & chips není jenom oblíbená anglická pochoutka, ale také zajímavá alternativa k tradičnímu kaprovi s bramborovým salátem. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže vše, co budete potřebovat. Je to vlastně velmi jednoduché! Naučíte se připravovat těstíčko na obalování, do kterého patří i trocha tymiánu a piva. Pak už jen stačí ochutit filety tresky, obalit je v těstíčku a usmažit. K rybě samozřejmě patří i domácí hranolky a majonéza, v tomto případě česneková. Pokud budete chtít ještě víc anglické autentičnosti, podávejte tuto specialitu ještě s octem a rozmačkaným hráškem.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Fish & Chips

  • 7 lžic hladké mouky Belbake
  • 6 lžic bramborového škrobu Belbake
  • 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva Belbake
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 2 vejce "M"
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 150 ml polotmavého piva Granát Argus
  • 400 g brambor
  • slunečnicový olej Vita D'or
  • 600 filetů tresky tmavé
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • smažená listová petržel na ozdobu

Česneková majonéza

  • 2 vejce „M“ (pasterizované žloutky)
  • ½ citron (šťáva)
  • 250 ml slunečnicového oleje Vita D'or
  • 2 stroužky česneku
  • škrabka na brambory
  • teploměr
  • papírové utěrky
  • lis na česnek

POSTUP

Těstíčko:

Ze šesti lžic mouky, škrobu, kypřicího prášku, většiny nasekaného tymiánu, vajec a piva připravíme husté těstíčko, které osolíme. Mělo by mít konzistenci palačinkového těsta.

Tip: Jak připravit univerzální těstíčko se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Hranolky:

Brambory oškrábeme, nakrájíme na hranolky a vypereme ve studené vodě.

Vložíme do vroucí vody na 20 – 25 vteřin, vyndáme a osušíme utěrkou. Předvařené hranolky ponoříme do oleje rozehřátého na 120 °C a smažíme tak dlouho, dokud nebudou měkké. Vyndáme na talíř, olej rozehřejeme na 180 °C a hranolky usmažíme dozlatova. Hotové přendáme na papírovou utěrku, aby okapal přebytečný tuk. Ještě horké osolíme.

Ryba:

Rybu stáhneme z kůže, osolíme, opepříme a ochutíme tymiánem, případně drceným chilli. Pomoučníme, namočíme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji po hranolkách do zlatova.

Česneková majonéza:

Žloutky smícháme s citronovou šťávou, osolíme, opepříme a za stálého šlehání metličkou postupně přiléváme olej, až vznikne jemná majonéza, do které zamícháme prolisované stroužky česneku.

Tip: Jak připravit základní majonézu se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování:

Smaženou rybu s hranolky podáváme ideálně stylově na voskovaném papíře, přidáme i mističku domácí česnekové majonézy a zasypeme smaženými lístky čerstvé listové petržele.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU