Falešná svíčková s hořčicovo-medovou omáčkou
Marcel Ihnačák
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Falešná svíčková s hořčicovo-medovou omáčkou

O tom, jak chutná svíčková, má každý Čech jasnou představu. Marcel Ihnačák pojal svůj recept trochu jinak. Neprve vás naučí, jak maso správně očistit, prošpikovat, ale i restovat a dusit, aby bylo na talíři nádherně měkké. Smetanová omáčka, kterou k masu připravuje, sice klasickou svíčkovou připomíná, ale kromě toho navíc kombinuje chutě citronu, hořčice a sladkého menu. Podávat můžete například s bramborami s cibulkou či tradičně s houskovým knedlíkem.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Suroviny

  • 1 kg hovězí falešná svíčková
  • 50 g oravská slanina Pikok
  • 1 × lžíce sádlo Pikok
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 4 × mrkev
  • 4 × petržel
  • 2 × cibule
  • 4 × stroužek česnek
  • 6 × kulička nové koření
  • 3 × bobkový list Kania
  • čerstvý tymián
  • 2 × lžíce plnotučná hořčice Náš kraj
  • 1 × lžíce med
  • 200 ml suché bílé víno
  • zeleninový vývar
  • 1 × citron (šťáva)
  • listová petržel

Brambory:

  • 1,5 kg brambory
  • 2 × lžíce máslo Pilos
  • 1 × cibule

Jíška:

  • 250 ml čerstvé smetany na šlehání Pilos (33 % tuku)
  • 1 × lžíce hladká mouka Belbake
  • alobal
  • sítko

POSTUP

Maso podélně překrojíme, do masa uděláme zářezy a prošpikujeme ho slaninou. Osolíme a opepříme z obou stran a opečeme v rozpáleném hrnci s vepřovým sádlem. Mrkev a petržel nakrájíme na menší kousky a přidáme k masu. Přidáme nové koření a bobkové listy, poté cibuli nakrájenou na větší kousky a česnek na plátky a ochutíme tymiánem. Opečené maso vyndáme a ke směsi přidáme hořčici, med a bílé suché víno. Jakmile se z vína odpaří alkohol, podlijeme vývarem nebo vodou. Maso vrátíme zpět do hrnce, promícháme a vaříme pod pokličkou, až maso změkne. 

Oloupané brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka.

Uvařené maso vyndáme z hrnce, přikryjeme alobalem, omáčku přecedíme přes sítko zpět do hrnce a necháme provařit. Zahustíme jíškou, kterou připravíme smícháním smetany a mouky. Promícháme, přilijeme citronovou šťávu a podle chuti dosolíme.

V rozpálené pánvi s olejem a máslem opečeme dozlatova cibuli nakrájenou na proužky. Cibuli přilijeme k scezeným bramborám a promícháme.

Maso podáváme nakrájené na plátky a podáváme s bramborami a omáčkou posypané nasekanou listovou petrželí.

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.