Marcel Ihnačák
Doba přípravy3 hod.

Falešná svíčková na smetaně s kynutým knedlíkem

Šéfkuchař Marcel Ihnačák si tentokrát pro sebe připravil opravdu velkou výzvu a nutno říct, že si s ní poradil naprosto skvěle. Podívejte se, jak se na Slovensku vaří tradiční česká smetanová omáčka s hovězí falešnou svíčkovou. V přehledném video receptu se naučíte vše od přípravy základu na svíčkovou z kořenové zeleniny (mrkve, petržele a celeru) až po to, jak správně falešnou svíčkovou prošpikovat a dokonce i to, jak v páře uvařit nadýchaný kynutý knedlík.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Svíčková na smetaně

  • olivový olej Primadonna
  • 1 svazek petržele
  • 1 svazek mrkve
  • 150 g celeru
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 cibule
  • 800 g falešné hovězí svíčkové Řezníkova čerstvá porce
  • 50 g uzené slaniny Pikok v celku
  • 3 bobkové listy Kania
  • celý pepř Kania
  • nové koření Kania
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polév. lž. plnotučné hořčice Kania
  • 1 káv. lžič. krystalového cukru Belbake
  • asi 2 l vroucí vody nebo hovězího vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání Pilos (33 %)
  • asi 200 ml mléka Pilos
  • 1 citron

Kynutý knedlík

  • 1 káv. lžič. krystalového cukru Belbake
  • 20 g čerstvého droždí
  • 300 g hladké mouky Belbake
  • 300 g polohrubé mouky Belbake
  • asi 300 ml plnotučného mléka Pilos

POSTUP

Svíčková na smetaně:

V hrnci rozehřejeme olej. Očištěnou kořenovou zeleninu (petržel, mrkev, celer) nakrájíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nasekanou cibulku a restujeme.

Do očištěné falešné svíčkové vytvoříme nožem otvory, do kterých vložíme menší kousky slaniny. Maso ze všech stran osolíme, opepříme a přidáme k zelenině restovat.

Bobkové listy, celý černý pepř a nové koření vložíme do čajového sítka nebo zabalíme do plátýnka.

Jakmile je maso opečené, přimícháme nadrobno nasekané stroužky česneku, hořčici a cukr.

Po pár minutách přidáme zabalené koření, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí, pepřem a pod pokličkou dusíme do měkka 2–3 hodiny. Podle potřeby můžeme přilévat vodu. 

Uvařené maso spolu s kořením vyndáme na talíř. Omáčku rozmixujeme, přilijeme smetanu a pokud je omáčka příliš hustá, tak i mléko. Na mírném plameni krátce přihřejeme a dochutíme citronovou šťávou.

Kynutý knedlík:

V menší misce smícháním cukru, rozdrobeného droždí, 40 g hladké mouky a 200 ml teplého mléka připravíme kvásek. Necháme ho přibližně 10 minut na teplém místě vzejít. 

V robotu promícháme obě zbylé mouky, sůl a připravený kvásek. Postupně podle potřeby přiléváme asi 100 ml mléka. 

Tip: Správně vymíchané těsto se nelepí na stěnu misky. Pokud je těsto příliš řídké nebo husté, můžeme postupně přidávat mouku nebo mléko.

Těsto pomoučněnýma rukama natáhneme, vrátíme zpět do misky, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě přibližně půlhodinu kynout. 

Těsto rozdělíme na 3 časti (počet záleží na velikosti parního hrnce), ze kterých vypracujeme knedlíky. Posypeme je moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 5 minut kynout. 

V parním hrnci přivedeme k varu vodu a síto pokapeme olejem, aby se knedlíky nelepily. Každý knedlík napařujeme pod poklicí asi 10 minut, v závislosti na velikosti. Hotové je propícháme párátkem a potřeme olejem. 

Servírování:

Maso nakrájíme na plátky a servírujeme tradičně s knedlíkem a omáčkou.  

Tip: Můžeme dozdobit nasekanou čerstvou petrželkou nebo lžící kompotovaných brusinek.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU