Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Extra čokoládový cupcake

Chcete upéct výborný zákusek, ale nemáte čas nebo náladu na přípravu velkého dortu? Ideálním řešením pro takové situace jsou cupcaky. Malé dortíčky plné chuti i sladkého krému. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na čokoládové cupcaky, které jsou čokoládou doslova přeplněné – najdete ji v těstě, náplni, krému i polevě. Naučíte se namíchat snadný a vláčný čokoládový korpus i připravit lahodný máslový krém s čerstvým sýrem Paloučkem. Nakonec bude největší výzva vydržet nesníst je všechny na jedno posezení.


SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Suroviny na 12 ks

Čokoládové muffiny

  • 115 g hořké čokolády (52 % kakaové sušiny)
  • 115 g másla
  • 80 ml silné kávy
  • 2 vejce „M“
  • 20 ml rostlinného oleje
  • 65 ml zakysaného podmáslí
  • 0.25 lžičky sody
  • 30 g kakaa
  • 190 g moučkového cukru
  • 135 g hladké mouky

Čokoládový krém

  • 140 g másla
  • 400 g krémového sýru Palouček
  • 660 g moučkového cukru
  • 300 g hořké čokolády (52 % kakaové sušiny)

Čokoládová náplň

  • 100 g hořké čokolády (52 % kakaové sušiny)
  • 40 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 10 g másla

Čokoládová ozdoba

POSTUP

Čokoládové muffiny:

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu, přidáme máslo a silnou kávu. Smícháme do jednolité omáčky.

Sundáme z teplé vodní lázně a metličkou přimícháme vejce, olej, podmáslí, jedlou sodu, kakao, moučkový cukr a nakonec i hladkou mouku.

Tekuté těsto nalijeme do košíčků na muffiny. 

Tip: Těsto plňte asi do tří čtvrtin košíčků, aby při pečení nevyteklo. 

Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 20 minut při programu na horkovzuch. Hotové necháme vychladnout.

Čokoládový krém:

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu a necháme ji vychladnout. Hodí se co nejvíce studená, avšak musí zůstat stále tekutá. 

V robotu vypracujeme hladký krém z másla, krémového sýru a cukru.

Ke konci přilijeme i vychladlou tekutou čokoládu. Znovu vypracujeme do hladkého krému.

Krém naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.

Čokoládová náplň:

Smetanu přivedeme k varu a přelijeme ji přes nalámanou čokoládu. Nad vodní lázni necháme rozpustit a do rozehřáté směsi vmícháme máslo. Mícháme dokud nezmizí všechny hrudky. Takto připravenou směs necháme vychladnout při pokojové teplotě a následně naplníme do cukrářského sáčku.

Sestavení cupcake:

Upečené a vychladlé muffiny vydlabeme. Čokoládovou náplň dáme do připraveného důlku a vršek dortíku ozdobíme krémem z Paloučku.

Nakonec dozdobíme čokoládovým lanýžem a zbylou čokoládovou náplní.

Tip: K vydlabávání muffinů výborně poslouží pomůcka na vyndávaní jádřinců u jablek a hrušek.

Před servírováním je vhodné nechat dortíčky alespoň 30 minut vychladit v lednici.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU