Na Den dětí vykouzlete úsměv roztomilým dortem ve tvaru ježka. Připravte svým ratolestem překvapení podle receptu Mirky van Gils Slavíkové. Dort pro děti je vždycky sázka na jistotu.
Na Den dětí vykouzlete úsměv roztomilým dortem ve tvaru ježka. Připravte svým ratolestem překvapení podle receptu Mirky van Gils Slavíkové. Dort pro děti je vždycky sázka na jistotu.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
1. 4 bílky vyšleháme do pevného sněhu s krupicovým cukrem a špetkou soli.
2. Do mísy robota vložíme máslo, moučkový cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru a vyšleháme. Po chvíli přidáme 4 žloutky a opět vyšleháme. Přidáme vyšlehaný sníh z bílků, nejprve část a mícháním spojíme se žloutky. Poté lehce vmícháme i zbylý sníh. Mouku, kakaový prášek a mandlovou mouku prosijeme a vmícháme do těsta.
3. Hmotu rozetřeme na pečicí papír, přeneseme na pečicí plech a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 8 minut.
4. Cukr vsypeme do hrnce, zalijeme trochou vody a svaříme na bublinu (112 °C).
Tip: Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo.
5. Žloutky vložíme do mísy robota, začneme šlehat na nejvyšší výkon a za stálého chodu přiléváme svařený cukr. Šleháme do úplného vychladnutí.
6. Do chladných žloutků přidáme lísko-oříškový krém, rozpuštěnou čokoládu a změklé máslo a důkladně vyšleháme v hladký krém.
7. Na plát lehce rozetřeme rybízový džem a asi polovinu krému a stočíme z kratší strany roládu (aby byla silnější). Roládu vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
8. Vychladlou roládu seřízneme na jedné straně do špičky jako čumáček ježka a na druhé straně dokulata. Hlavu dokonale omažeme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout.
Tip: Čokoládou můžete pomazat celou roládu.
9. Zbylý krém dáme do sáčku s ostrou řezanou trubičkou a po celé roládě kromě hlavy nastříkáme špičky jako bodliny.
10. Z marcipánu vymodeluje čumáček a očka. Na oči vykrojíme z rozváleného světlého marcipánu 2 oválky. Trochu marcipánu obarvíme kakaem a vykrojíme menší oválky, které umístíme na světlé. Z marcipánu obarveného kakaem vytvoříme kuličku jako čumáček. Zkušení cukráři mohou vymodelovat z marcipánu ještě malá jablíčka se stopkami a lístečky, vykreslit je pomocí potravinářských barviv a dát ježkovi do bodlinek.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 722 kcal, g 11 bílkovin, 65 g sacharidů, 46 g tuků.