Mirka van Gils Slavíková
Doba přípravy1 hod.

Žemlovka z mazance

Zbyl vám velikonoční mazanec? Rozhodně ho nevyhazujte, poradíme vám, jak se s ním blýsknout v kuchyni. V Lidlu šetříme jídlem, a proto pro vás připravila cukrářka Mirka van Gils Slavíková recept na žemlovku, kde zpracujete právě zbylý velikonoční mazanec.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Mléčný nálev:

  • 250 ml plnotučné mléko Pilos
  • 150 g smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)
  • 3 × vejce „M“
  • 5 g citronová kůra
  • × špetka špetka sůl Kania

Krém:

  • 200 g zakysaná smetana Pilos (18 % tuku)
  • 80 g moučkový cukr Belbake
  • 5 g mletá skořice Kania
  • 4 g vanilkový extrakt

Jablka:

  • 40 g máslo Pilos + na vymazání formy
  • 80 g cukr krupice
  • 6 ks zelená jablka

Žemlovka:

  • 300 g mazanec (4–6 plátků)
  • 100 g rozinky Alesto
  • 200 g tuzemák Náš kraj
  • 30 g vlašské ořechy Alesto

Omáčka:

  • 100 g máslo Pilos
  • na posypání moučkový cukr Belbake

POSTUP

Mléčný nálev:

Nálev připravíme smícháním mléka, smetany, žloutků, nastrouhané citronové kůry a špetky soli a prošleháme metličkou. 

Krém:

Zakysanou smetanu smícháme s cukrem, mletou skořicí a vanilkovým extraktem a promícháme metličkou.

Jablka:

Máslo dáme do rozehřáté pánve, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Na karamel nasypeme oloupaná a na kostičky nakrájená jablka a podusíme.

Žemlovka:

Zapékací mísu vymažeme máslem. Plátky mazance namočíme v nálevu a vyložíme jimi dno. Na plátky rozetřeme krém ze zakysané smetany a skořice, na něj navrstvíme podušená jablka, posypeme rozinkami, které jsme namočili v tuzemáku, a nadrcenými vlašskými ořechy. Zakryjeme druhou vrstvou plátků mazance namočených v mléčném nálevu. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut dozlatova. 

Omáčka: 

V pánvi, ve které jsme připravovali jablka, zbyl karamel se šťávou. Ten přivedeme k varu, zalijeme tuzemákem, ve kterém se namáčely rozinky, a vmícháváme ledové máslo nakrájené na kostičky. Mícháme, až je máslo rozpuštěné. 

Servírování:

Žemlovku posypeme moučkovým cukrem, omáčku servírujeme v omáčníku zvlášť. 

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1340 kcal, 17 g bílkovin, 144 g sacharidů, 76 g tuků.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.