Kuchyně
Česká
Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Zbyl vám velikonoční mazanec? Rozhodně ho nevyhazujte, poradíme vám, jak se s ním blýsknout v kuchyni. V Lidlu šetříme jídlem, a proto pro vás připravila cukrářka Mirka van Gils Slavíková recept na žemlovku, kde zpracujete právě zbylý velikonoční mazanec.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
5 435 kJ / 1 301 kcal
Bílkoviny
19,20 g
Tuky
73,90 g
Vláknina
9,50 g
Sůl
1,33 g
Sacharidy
141,10 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Nálev připravíme smícháním mléka, smetany, žloutků, nastrouhané citronové kůry a špetky soli a prošleháme metličkou.
02.Zakysanou smetanu smícháme s cukrem, mletou skořicí a vanilkovým extraktem a promícháme metličkou.
03.Máslo dáme do rozehřáté pánve, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Na karamel nasypeme oloupaná a na kostičky nakrájená jablka a podusíme.
04.Zapékací mísu vymažeme máslem. Plátky mazance namočíme v nálevu a vyložíme jimi dno. Na plátky rozetřeme krém ze zakysané smetany a skořice, na něj navrstvíme podušená jablka, posypeme rozinkami, které jsme namočili v tuzemáku, a nadrcenými vlašskými ořechy. Zakryjeme druhou vrstvou plátků mazance namočených v mléčném nálevu. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut dozlatova.
05.V pánvi, ve které jsme připravovali jablka, zbyl karamel se šťávou. Ten přivedeme k varu, zalijeme tuzemákem, ve kterém se namáčely rozinky, a vmícháváme ledové máslo nakrájené na kostičky. Mícháme, až je máslo rozpuštěné.
06.Žemlovku posypeme moučkovým cukrem, omáčku servírujeme v omáčníku zvlášť.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT