Mléčný nálev:
Nálev připravíme smícháním mléka, smetany, žloutků, nastrouhané citronové kůry a špetky soli a prošleháme metličkou.
Krém:
Zakysanou smetanu smícháme s cukrem, mletou skořicí a vanilkovým extraktem a promícháme metličkou.
Jablka:
Máslo dáme do rozehřáté pánve, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Na karamel nasypeme oloupaná a na kostičky nakrájená jablka a podusíme.
Žemlovka:
Zapékací mísu vymažeme máslem. Plátky mazance namočíme v nálevu a vyložíme jimi dno. Na plátky rozetřeme krém ze zakysané smetany a skořice, na něj navrstvíme podušená jablka, posypeme rozinkami, které jsme namočili v tuzemáku, a nadrcenými vlašskými ořechy. Zakryjeme druhou vrstvou plátků mazance namočených v mléčném nálevu. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut dozlatova.
Omáčka:
V pánvi, ve které jsme připravovali jablka, zbyl karamel se šťávou. Ten přivedeme k varu, zalijeme tuzemákem, ve kterém se namáčely rozinky, a vmícháváme ledové máslo nakrájené na kostičky. Mícháme, až je máslo rozpuštěné.
Servírování:
Žemlovku posypeme moučkovým cukrem, omáčku servírujeme v omáčníku zvlášť.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1340 kcal, 17 g bílkovin, 144 g sacharidů, 76 g tuků.