Žemlovka z mazance
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Zbyl vám velikonoční mazanec? Rozhodně ho nevyhazujte, poradíme vám, jak se s ním blýsknout v kuchyni. V Lidlu šetříme jídlem, a proto pro vás připravila cukrářka Mirka van Gils Slavíková recept na žemlovku, kde zpracujete právě zbylý velikonoční mazanec.

Tagy

Velikonoce

Mirka van Gils Slavíková

Mirka van Gils Slavíková

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Mléčný nálev:

  • 250 ml plnotučné mléko Pilos
  • 150 g smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)
  • 3 × vejce „M“
  • 5 g citronová kůra
  • × špetka špetka sůl Kania

Krém:

  • 200 g zakysaná smetana Pilos (18 % tuku)
  • 80 g moučkový cukr Belbake
  • 5 g mletá skořice Kania
  • 4 g vanilkový extrakt

Jablka:

  • 40 g máslo Pilos + na vymazání formy
  • 80 g cukr krupice
  • 6 ks zelená jablka

Žemlovka:

  • 300 g mazanec (4–6 plátků)
  • 100 g rozinky Alesto
  • 200 g tuzemák Náš kraj
  • 30 g vlašské ořechy Alesto

Omáčka:

  • 100 g máslo Pilos
  • na posypání moučkový cukr Belbake

Orientační nutriční hodnoty

Energie

5 435 kJ / 1 301 kcal

Bílkoviny

19,20 g

Tuky

73,90 g

Vláknina

9,50 g

Sůl

1,33 g

Sacharidy

141,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Mléčný nálev:

01.Nálev připravíme smícháním mléka, smetany, žloutků, nastrouhané citronové kůry a špetky soli a prošleháme metličkou. 

Krém:

02.Zakysanou smetanu smícháme s cukrem, mletou skořicí a vanilkovým extraktem a promícháme metličkou.

Jablka:

03.Máslo dáme do rozehřáté pánve, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Na karamel nasypeme oloupaná a na kostičky nakrájená jablka a podusíme.

Žemlovka:

04.Zapékací mísu vymažeme máslem. Plátky mazance namočíme v nálevu a vyložíme jimi dno. Na plátky rozetřeme krém ze zakysané smetany a skořice, na něj navrstvíme podušená jablka, posypeme rozinkami, které jsme namočili v tuzemáku, a nadrcenými vlašskými ořechy. Zakryjeme druhou vrstvou plátků mazance namočených v mléčném nálevu. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut dozlatova. 

Omáčka: 

05.V pánvi, ve které jsme připravovali jablka, zbyl karamel se šťávou. Ten přivedeme k varu, zalijeme tuzemákem, ve kterém se namáčely rozinky, a vmícháváme ledové máslo nakrájené na kostičky. Mícháme, až je máslo rozpuštěné. 

Servírování:

06.Žemlovku posypeme moučkovým cukrem, omáčku servírujeme v omáčníku zvlášť. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo