Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Domácí rohlíky bez lepku, mléka či vajec

Mohou být výborné rohlíky vyrobené bez lepku, vajec nebo mléka? Šéfkuchař Roman Paulus vás přesvědčí o tom, že rozhodně ano! Natočil video návod na bezlepkové rohlíčky z rýžové a pohankové mouky. Naučíte se nejenom založit těsto, ale také rohlíčky správně zamotat. Kromě toho, že je pak posypete vším, co máte na rohlíkách rádi – tedy například mákem, kmínem mořskou solí nebo sezamovými semínky, můžete je pak místo sádlem potřít rostlinným olejem, pokud byste chtěli, aby rohlíky byly navíc veganské. S čím si na nich pochutnáte, už je pak zcela na vás.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
16

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 100 g rýžová mouka
  • 300 g bezlepková pečicí směs
  • 230 g hladká pohanková mouka + na podsypání
  • 5 g mletý mák
  • 5 g prášek do pečiva
  • 7 g sůl
  • 16 g čerstvé droždí
  • 9 g krupicový cukr
  • 375 ml voda
  • 45 g vepřové sádlo + na potření
  • na posypání mák, kmín nebo sůl

POSTUP

Droždí rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem, 5 g pohankové mouky a zalijeme 75 ml vlažné vody. Na teplém místě necháme přibližně 10 minut vzejít. 

Do velké mísy nasypeme rýžovou mouku, zbytek pohankové mouky, pečicí bezlepkovou směs, mletý mák, kypřicí prášek, sůl a nastartovaný kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a rozehřátým sádlem a vypracujeme v robotu v hladké těsto. Následně přikryjeme potravinovou fólií a necháme asi 1,5 hodiny kynout na teplém místě.

Nakynuté těsto přendáme na pracovní vál a lehce jej zpracujeme. Rozdělíme jej na dva díly a z každého vyválíme kruh. Pokud chceme udělat velké rohlíky, kruh rozdělíme na 6 trojúhelníků. V případě malých rohlíčků uděláme dílů 8. 

Tip: Aby se těsto nelepilo, na podsypání použijte pohankovou mouku.

Každý trojúhelník zarolujeme do tvaru rohlíku a položíme na pečicí plech vystlaný pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.

Nakynuté rohlíky potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme dle libosti kmínem, mákem či mořskou solí.

Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi 15 minut. Na dno trouby vložíme pekáč či hrnec s vodou, aby se těsto moc nevysušilo.

Po upečení rohlíky necháme před podáváním alespoň 15 minut vychladnout.

Orientační nutriční hodnoty (1 rohlík): 184 kcal, 2 g bílkovin, 35 g sacharidů, 4 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.