Droždí rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem, 5 g pohankové mouky a zalijeme 75 ml vlažné vody. Na teplém místě necháme přibližně 10 minut vzejít.
Do velké mísy nasypeme rýžovou mouku, zbytek pohankové mouky, pečicí bezlepkovou směs, mletý mák, kypřicí prášek, sůl a nastartovaný kvásek. Zalijeme vlažnou vodou a rozehřátým sádlem a vypracujeme v robotu v hladké těsto. Následně přikryjeme potravinovou fólií a necháme asi 1,5 hodiny kynout na teplém místě.
Nakynuté těsto přendáme na pracovní vál a lehce jej zpracujeme. Rozdělíme jej na dva díly a z každého vyválíme kruh. Pokud chceme udělat velké rohlíky, kruh rozdělíme na 6 trojúhelníků. V případě malých rohlíčků uděláme dílů 8.
Tip: Aby se těsto nelepilo, na podsypání použijte pohankovou mouku.
Každý trojúhelník zarolujeme do tvaru rohlíku a položíme na pečicí plech vystlaný pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
Nakynuté rohlíky potřeme rozpuštěným sádlem a posypeme dle libosti kmínem, mákem či mořskou solí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C asi 15 minut. Na dno trouby vložíme pekáč či hrnec s vodou, aby se těsto moc nevysušilo.
Po upečení rohlíky necháme před podáváním alespoň 15 minut vychladnout.
Orientační nutriční hodnoty (1 rohlík): 184 kcal, 2 g bílkovin, 35 g sacharidů, 4 g tuků.