Roman Paulus
Doba přípravy15 min.

Domácí máslo ze šlehačky

Na to, abyste si vyrobili domácí máslo, nepotřebujete žádné speciální zařízení – bude vám k tomu stačit kuchyňský robot a tento návod od šéfkuchaře Romana Pauluse. Máslo připravíte i z klasické šlehačky, ale nejlépe se na jeho výrobu hodí 40% smetana, po jejímž vyšlehání vám v robotu zbude čerstvé máslo a lahodné podmáslí, které si můžete dát jen tak, nebo ho použít třeba při přípravě domácího smoothie. Máslo pak už stačí jen tzv. „vyprat“ a dochutit podle toho, co máte rádi. Někomu bude stačit troška soli, jiní si mohou pochutnat na chilli nebo bylinkovém másle.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 l smetana ke šlehání (40 % tuku)
  • 1 × špetka sůl

POSTUP

Tučnou smetanu nalijeme do mísy a šlehací metlou šleháme na vysokou rychlost tak dlouho, dokud se neoddělí máslo od syrovátky. Proces trvá 5–10 minut.

Směs přecedíme přes jemné sítko a pevnou hmotu ve studené vodě rukama propracujeme, abychom z másla dostali i poslední zbytky podmáslí.

Čisté máslo necháme okapat, přendáme do misky a případně dochutíme solí.

Tip: Můžete přidat i bylinky, česnek nebo jiné koření pro varianty ochucených másel.

Zabalíme do potravinové fólie nebo skladujeme v máslence v lednici, kde vydrží až několik týdnů. Případně v mrazničce až několik měsíců.

Tip: Podmáslí se hodí do smoothie, na pečení nebo k přímé konzumaci.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.