Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Trhaný chléb s česnekovým máslem

Ať už chystáte oslavu, nebo si jen chcete připravit výborné pečivo k jiné příležitosti, přijde vám tento recept vhod! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na trhací (či trhaný) chléb s bylinkovým máslem a sýrem, který je jednoduchý na přípravu, ale rozhodně jím zaujmete nejednoho hosta. Připravuje se na první pohled zvláštně tak, že celé těsto (pomazané bylinkovým či česnekovým máslem a posypané sýrem) ještě před pečením rozkrájíte na malé kousky a pak opět složíte v kompaktní bochníček – proto se tomuto chlebu přezdívá někdy i „skládaný“.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 500 g hladká mouka
  • 1 × lžička krupicový cukr
  • 42 g čerstvé droždí
  • 1 × vejce “M”
  • 80 g máslo
  • 250 ml plnotučné mléko
  • 2 × lžička sůl

Česnekové máslo

  • 110 g máslo
  • 1 × lžička extra panenský olivový olej
  • 1 × hrst bylinky (listová petržel)
  • 2 × lžička sůl
  • 4 × stroužek česnek
  • 1 × špetka mletý pepř

Trhaný chléb

  • 50 g sýr Grana Padano
  • rostlinný olej ve spreji
  • hrubá mořská sůl

POSTUP

Z mouky, cukru, nadrobeného droždí, vejce, změklého másla, vlažného mléka a soli v kuchyňském robotu vypracujeme hladké těsto. To následně přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout do zdvojnásobení.

Během kynutí připravíme bylinkové máslo.

Změklé máslo dobře promícháme s olivovým olejem, nasekanými bylinkami, solí, prolisovanými stroužky česneku a trochou pepře.

Tip: My použili na bylinkové máslo petržel, ale dle úrody na zahrádce lze zvolit i jiné bylinky.

Nakynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme na 0,5 cm tlustý obdélník. Na plát natřeme změklé bylinkové máslo a celou plochu zasypeme strouhaným sýrem. Rozkrájíme na přibližně stejně velké čtverce, které skládáme do komínku.

Formu vyložíme pečicím papírem a vystříkáme olejem ve spreji. Nařezané kousky těsta do formy přendáme tak, aby každý čtvereček stál na hraně.

Připravený chléb ve formě necháme ještě jednou na teplém místě a přikrytý utěrkou nakynout.

Nakynuté pečivo lehce zasypeme hrubozrnnou nebo maldonskou solí a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova na program horkovzduch.

Tip: Aby byl výsledek ještě lepší, po upečení chléb potřete rozpuštěným máslem a posypte maldonskou solí.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 377 kcal, 10 g bílkovin, 39 g sacharidů, 20 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU