Z mouky, cukru, nadrobeného droždí, vejce, změklého másla, vlažného mléka a soli v kuchyňském robotu vypracujeme hladké těsto. To následně přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout do zdvojnásobení.
Během kynutí připravíme bylinkové máslo.
Změklé máslo dobře promícháme s olivovým olejem, nasekanými bylinkami, solí, prolisovanými stroužky česneku a trochou pepře.
Tip: My použili na bylinkové máslo petržel, ale dle úrody na zahrádce lze zvolit i jiné bylinky.
Nakynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme na 0,5 cm tlustý obdélník. Na plát natřeme změklé bylinkové máslo a celou plochu zasypeme strouhaným sýrem. Rozkrájíme na přibližně stejně velké čtverce, které skládáme do komínku.
Formu vyložíme pečicím papírem a vystříkáme olejem ve spreji. Nařezané kousky těsta do formy přendáme tak, aby každý čtvereček stál na hraně.
Připravený chléb ve formě necháme ještě jednou na teplém místě a přikrytý utěrkou nakynout.
Nakynuté pečivo lehce zasypeme hrubozrnnou nebo maldonskou solí a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova na program horkovzduch.
Tip: Aby byl výsledek ještě lepší, po upečení chléb potřete rozpuštěným máslem a posypte maldonskou solí.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 377 kcal, 10 g bílkovin, 39 g sacharidů, 20 g tuků.