Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Domácí grilovací zvěřinové klobásy

Máte rádi grilovací klobásky? A už jste někdy vyzkoušeli ty zvěřinové? To je opravdová lahůdka! Šéfkuchař Roman Paulus vám ve svém video návodu ukáže, jak si připravit domácí. Nebudete k tomu potřebovat ani příliš mnoho surovin! Základem je mleté zvěřinové maso. Roman Paulus zvolil dančí plec, ale může to být například i krkovice a nemusíte se omezovat jen na dančí maso – skvěle poslouží i jelen, srnec nebo divočák. Do směsi pak stačí jen přimíchat namletý bůček (aby byly klobásky šťavnatější) a několik dalších surovin. Na závěr je potřeba směs naplnit do střívka a můžete s klobáskami rovnou na gril.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Zvěřinové klobásky:

  • 800 g mletá dančí plec
  • 200 g mletý tučný vepřový bok
  • čerstvý rozmarýn
  • 20 ml brandy
  • 80 ml ledová voda
  • pepř
  • sůl
  • praná skopová střeva
  • k podávání čerstvý chléb
  • k podávání hořčice dle chuti

Zelný salát:

  • 250 g červené zelí
  • 1 × jablko
  • 30 g lahůdková cibulka
  • 50 g nakládané cibulky
  • 2 × lžíce citronová šťáva
  • 1 × lžíce extra panenský olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 × lžíce krupicový cukr
  • 1 × snítka čerstvý libeček
  • plnička/narážečka na klobásy

POSTUP

Pokud máme masa v celku, nameleme je na mlýnku. Ideálně koupíme již mleté maso.

Tip: Na klobásky použijte plec či krkovici z daňka, srnčího, jeleního nebo divočáka.

Obě mletá masa ochutíme najemno nasekaným rozmarýnem, brandy a ledovou vodou. Důkladně rukama zpracujeme, dokud nezačne lepit a poté osolíme a opepříme.

Tip: Ze směsi udělejte malý karbanátek a opečte ho na grilu. Díky tomu zjistíte, zda je dostatečně ochucená, nebo bude třeba ještě přidat sůl a pepř.

Masovou hmotu necháme ideálně 1 hodinu odležet a následně naplníme do plničky. Na koncovku natáhneme připravená praná střívka a opatrně plníme, dokud nezpracujeme všechno maso. Střívka nezapomeneme na obou koncích zauzlovat, aby nevytekla. Následně zakroutíme a vytvoříme tak jednotlivé klobásky.

Tip: Aby klobásy dobře držely tvar, nechte je hotové hodinu odležet v lednici.

Podáváme ideálně čerstvě grilované se salátem z červeného zelí, čerstvým chlebem a hořčicí dle chuti.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce klobásek bez příloh): 401 kcal, 48 g bílkovin, 1 g sacharidů, 22 g tuků.

Salát z červeného zelí:

Čerstvé zelí nakrouháme, jablko omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Smícháme, ochutíte nasekanou lahůdkovou cibulkou, celými nakládanými cibulkami, citronovou šťávou, olejem, solí, pepřem, cukrem a snítkou nasekaného čerstvého libečku.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.