Pokud máme masa v celku, nameleme je na mlýnku. Ideálně koupíme již mleté maso.
Tip: Na klobásky použijte plec či krkovici z daňka, srnčího, jeleního nebo divočáka.
Obě mletá masa ochutíme najemno nasekaným rozmarýnem, brandy a ledovou vodou. Důkladně rukama zpracujeme, dokud nezačne lepit a poté osolíme a opepříme.
Tip: Ze směsi udělejte malý karbanátek a opečte ho na grilu. Díky tomu zjistíte, zda je dostatečně ochucená, nebo bude třeba ještě přidat sůl a pepř.
Masovou hmotu necháme ideálně 1 hodinu odležet a následně naplníme do plničky. Na koncovku natáhneme připravená praná střívka a opatrně plníme, dokud nezpracujeme všechno maso. Střívka nezapomeneme na obou koncích zauzlovat, aby nevytekla. Následně zakroutíme a vytvoříme tak jednotlivé klobásky.
Tip: Aby klobásy dobře držely tvar, nechte je hotové hodinu odležet v lednici.
Podáváme ideálně čerstvě grilované se salátem z červeného zelí, čerstvým chlebem a hořčicí dle chuti.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce klobásek bez příloh): 401 kcal, 48 g bílkovin, 1 g sacharidů, 22 g tuků.
Salát z červeného zelí:
Čerstvé zelí nakrouháme, jablko omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Smícháme, ochutíte nasekanou lahůdkovou cibulkou, celými nakládanými cibulkami, citronovou šťávou, olejem, solí, pepřem, cukrem a snítkou nasekaného čerstvého libečku.