Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
12 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Ať už připravujete svatomartinskou husu nebo „jen“ sváteční rodinný oběd, měli byste zpozornět u tohoto receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten připravil pomalu pečenou husu, která v troubě stráví klidně celou noc, nejméně však 12 hodin. Díky pomalému pečení je husa krásně šťavnatá a její kůže dokřupava propečená. Během pečení navíc budete mít spoustu času připravit i přílohu v podobě bramborových knedlíků a hlavně červeného zelí s jablky, skořicí a pomerančovou šťávou.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
4 355 kJ / 1 041 kcal
Bílkoviny
82,27 g
Tuky
59,57 g
Vláknina
5,06 g
Sůl
2,72 g
Sacharidy
36,72 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Husu očistíme a odřízneme vrchní část křídel, se kterými vypodložíme pekáč.
02.Maso nasolíme zevnitř a naplníme nakrájenou oloupanou cibulí, zvenku osolíme a pokmínujeme ze všech stran a drůbež vložíme do pekáče.
03.Podlijeme vodou a pečeme v troubě rozehřáté na 80 °C asi 12 hodin (ideálně přes noc) doměkka. Před podáváním rozpečeme 30 min dokřupava v troubě rozpálené na 200 °C.
Během pečení sbírejte vypečené sádlo z husy. Použijete ho na další vaření, a to zbylé můžete uchovat v lednici.
04.V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, přidáme jednu najemno nakrájenou cibuli a asi 2 lžíce sádla vypečeného z husy. Po chvíli podlijeme portským, pomerančovou a jablečnou šťávou. Ochutíme skořicí, kmínem, trochou soli, vložíme nakrouhané zelí, jablka nakrájená na kostky a dusíme doměkka přibližně 30 minut.
Na Vánoce zkuste místo skořice zelí ochutit perníkovým kořením.
05.Hotové zelí ještě lehce zahustíme škrobem (1 lžíci škrobu rozmíchejte v 1 lžíci vody), dochutíme podle potřeby solí, octem a necháme už jen krátce provařit. Nakonec přidáme asi 1 lžíci sádla vypečeného z husy.
Sádlo vypečené z husy dodá zelí parádní lesk.
06.Dle triku Kulinářské akademie Lidlu zde připravíme bramborové knedlíky.
K huse lze podávat i polentové, karlovarské, špekové či chlupaté knedlíky. Podívejte se, jak připravit hned několik druhů knedlíků do Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT