Roman Paulus
Doba přípravy12 hod.

Dlouze pečená husa s červeným zelím

 Ať už připravujete svatomartinskou husu nebo „jen“ sváteční rodinný oběd, měli byste zpozornět u tohoto receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten připravil pomalu pečenou husu, která v troubě stráví klidně celou noc, nejméně však 12 hodin. Díky pomalému pečení je husa krásně šťavnatá a její kůže dokřupava propečená. Během pečení navíc budete mít spoustu času připravit i přílohu v podobě bramborových knedlíků a hlavně červeného zelí s jablky, skořicí a pomerančovou šťávou.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečená husa:

  • 1 × husa
  • sůl Kania
  • 400 g cibule
  • 1 × lžíce kmín Kania

Červené zelí:

  • 2 × lžíce krupicový cukr Belbake
  • 1 × cibule
  • 2 × lžíce husí sádlo z pečení husy
  • 100 ml portské likérové víno Tawny Port
  • 1 × špetka celý kmín Kania
  • 100 ml 100% jablečná šťáva Solevita
  • 100 ml čerstvá pomerančová šťáva
  • 1 × špetka mletá skořice Kania
  • 300 g červené zelí
  • 2 × jablko
  • 2 × lžíce jablečný ocet
  • 2 × lžíce bramborový škrob Belbake

Příloha:

POSTUP

Pečená husa:

Husu očistíme a odřízneme vrchní část křídel, se kterými vypodložíme pekáč.

Maso nasolíme zevnitř a naplníme nakrájenou oloupanou cibulí, zvenku osolíme a pokmínujeme ze všech stran a drůbež vložíme do pekáče.

Podlijeme vodou a pečeme v troubě rozehřáté na 80 °C asi 12 hodin (ideálně přes noc) doměkka. Před podáváním rozpečeme 30 min dokřupava v troubě rozpálené na 200 °C.

Tip: Během pečení sbírejte vypečené sádlo z husy. Použijete ho na další vaření, a to zbylé můžete uchovat v lednici.

Červené zelí:

V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, přidáme jednu najemno nakrájenou cibuli a asi 2 lžíce sádla vypečeného z husy. Po chvíli podlijeme portským, pomerančovou a jablečnou šťávou. Ochutíme skořicí, kmínem, trochou soli, vložíme nakrouhané zelí, jablka nakrájená na kostky a dusíme doměkka přibližně 30 minut.

Tip: Na Vánoce zkuste místo skořice zelí ochutit perníkovým kořením.

Hotové zelí ještě lehce zahustíme škrobem (1 lžíci škrobu rozmíchejte v 1 lžíci vody), dochutíme podle potřeby solí, octem a necháme už jen krátce provařit. Nakonec přidáme asi 1 lžíci sádla vypečeného z husy.

Tip: Sádlo vypečené z husy dodá zelí parádní lesk.

Bramborové knedlíky:

Dle triku Kulinářské akademie Lidlu zde připravíme bramborové knedlíky. 

Tip: K huse lze podávat i polentové, karlovarské, špekové či chlupaté knedlíky. Podívejte se, jak připravit hned několik druhů knedlíků do Kulinářské akademie Lidlu zde.

Orientační nutriční hodnoty (1 velká porce se zelím a bez knedlíků): 1931 kcal, 80 g bílkovin, 29 g sacharidů, 165 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.