Dlouze pečená husa s červeným zelím

play Přehrát video recept
Dlouze pečená husa s červeným zelím
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

12 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

 Ať už připravujete svatomartinskou husu nebo „jen“ sváteční rodinný oběd, měli byste zpozornět u tohoto receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Ten připravil pomalu pečenou husu, která v troubě stráví klidně celou noc, nejméně však 12 hodin. Díky pomalému pečení je husa krásně šťavnatá a její kůže dokřupava propečená. Během pečení navíc budete mít spoustu času připravit i přílohu v podobě bramborových knedlíků a hlavně červeného zelí s jablky, skořicí a pomerančovou šťávou.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Pečená husa:

  • 1 × husa
  • sůl Kania
  • 400 g cibule
  • 1 × lžíce kmín Kania

Červené zelí:

  • 2 × lžíce krupicový cukr Belbake
  • 1 × cibule
  • 2 × lžíce husí sádlo z pečení husy
  • 100 ml portské likérové víno Tawny Port
  • 1 × špetka celý kmín Kania
  • 100 ml 100% jablečná šťáva Solevita
  • 100 ml čerstvá pomerančová šťáva
  • 1 × špetka mletá skořice Kania
  • 300 g červené zelí
  • 2 × jablko
  • 2 × lžíce jablečný ocet
  • 2 × lžíce bramborový škrob Belbake

Příloha:

Orientační nutriční hodnoty

Energie

4 355 kJ / 1 041 kcal

Bílkoviny

82,27 g

Tuky

59,57 g

Vláknina

5,06 g

Sůl

2,72 g

Sacharidy

36,72 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Pečená husa:

01.Husu očistíme a odřízneme vrchní část křídel, se kterými vypodložíme pekáč.

02.Maso nasolíme zevnitř a naplníme nakrájenou oloupanou cibulí, zvenku osolíme a pokmínujeme ze všech stran a drůbež vložíme do pekáče.

03.Podlijeme vodou a pečeme v troubě rozehřáté na 80 °C asi 12 hodin (ideálně přes noc) doměkka. Před podáváním rozpečeme 30 min dokřupava v troubě rozpálené na 200 °C.

Během pečení sbírejte vypečené sádlo z husy. Použijete ho na další vaření, a to zbylé můžete uchovat v lednici.

Červené zelí:

04.V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, přidáme jednu najemno nakrájenou cibuli a asi 2 lžíce sádla vypečeného z husy. Po chvíli podlijeme portským, pomerančovou a jablečnou šťávou. Ochutíme skořicí, kmínem, trochou soli, vložíme nakrouhané zelí, jablka nakrájená na kostky a dusíme doměkka přibližně 30 minut.

Na Vánoce zkuste místo skořice zelí ochutit perníkovým kořením.

05.Hotové zelí ještě lehce zahustíme škrobem (1 lžíci škrobu rozmíchejte v 1 lžíci vody), dochutíme podle potřeby solí, octem a necháme už jen krátce provařit. Nakonec přidáme asi 1 lžíci sádla vypečeného z husy.

Sádlo vypečené z husy dodá zelí parádní lesk.

Bramborové knedlíky:

06.Dle triku Kulinářské akademie Lidlu zde připravíme bramborové knedlíky. 

K huse lze podávat i polentové, karlovarské, špekové či chlupaté knedlíky. Podívejte se, jak připravit hned několik druhů knedlíků do Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo