Pečená husa:
Husu očistíme a odřízneme vrchní část křídel, se kterými vypodložíme pekáč.
Maso nasolíme zevnitř a naplníme nakrájenou oloupanou cibulí, zvenku osolíme a pokmínujeme ze všech stran a drůbež vložíme do pekáče.
Podlijeme vodou a pečeme v troubě rozehřáté na 80 °C asi 12 hodin (ideálně přes noc) doměkka. Před podáváním rozpečeme 30 min dokřupava v troubě rozpálené na 200 °C.
Tip: Během pečení sbírejte vypečené sádlo z husy. Použijete ho na další vaření, a to zbylé můžete uchovat v lednici.
Červené zelí:
V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, přidáme jednu najemno nakrájenou cibuli a asi 2 lžíce sádla vypečeného z husy. Po chvíli podlijeme portským, pomerančovou a jablečnou šťávou. Ochutíme skořicí, kmínem, trochou soli, vložíme nakrouhané zelí, jablka nakrájená na kostky a dusíme doměkka přibližně 30 minut.
Tip: Na Vánoce zkuste místo skořice zelí ochutit perníkovým kořením.
Hotové zelí ještě lehce zahustíme škrobem (1 lžíci škrobu rozmíchejte v 1 lžíci vody), dochutíme podle potřeby solí, octem a necháme už jen krátce provařit. Nakonec přidáme asi 1 lžíci sádla vypečeného z husy.
Tip: Sádlo vypečené z husy dodá zelí parádní lesk.
Bramborové knedlíky:
Dle triku Kulinářské akademie Lidlu zde připravíme bramborové knedlíky.
Tip: K huse lze podávat i polentové, karlovarské, špekové či chlupaté knedlíky. Podívejte se, jak připravit hned několik druhů knedlíků do Kulinářské akademie Lidlu zde.
Orientační nutriční hodnoty (1 velká porce se zelím a bez knedlíků): 1931 kcal, 80 g bílkovin, 29 g sacharidů, 165 g tuků.