Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Cuketové zelí

Napadlo by vás někdy, že si můžete připravit „kysané zelí“ – tedy jeho variaci – z cukety? Vyzkoušejte tento netypický, avšak výborný recept podle video návodu šéfkuchaře Romana Pauluse. Kromě samotné cukety stačí pár surovin, většinu z nich obstarají olivový olej, cibule, česnek, kmín a trocha mouky na zaprášení a octa na dokončení. Hotové zelí pak můžete používat všude tam, kde byste jinak využili zelí klasické – tedy jako skvělý doplněk k takřka libovolnému masu!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 4 × lžíce extra panenský olivový olej
  • 100 g cibule
  • 3 × stroužek česnek
  • 1 × lžička celý kmín
  • 1 kg cuketa
  • sůl
  • 1 × lžíce hladká mouka
  • pepř
  • 1 × lžíce ocet
  • 1 × lžička krupicový cukr

POSTUP

Cuketu nastrouháme nahrubo, osolíme a vložíme do sítka, aby z ní vykapala šťáva. Po hodině ze zeleniny vymačkáme zbytek šťávy.

Tip: Pokud používáte přerostlou cuketu, je třeba ji oloupat a vydlabat semínka. Menší cuketky můžeme použít celé.

V hrnci rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek dosklovata. Ochutíme kmínem, zaprášíme moukou a necháme lehce zpěnit.

Do základu přilijeme půlku vykapané vody z cukety a krátce provaříme, dokud nezhoustne. 

K cuketové jíšce přidáme vykapanou cuketu. Dobře promícháme, dle potřeby přilijeme vodu z cukety a dochutíme octem, cukrem a v případě potřeby i solí a pepřem.

Servírujeme stejně, jako klasické dušené zelí. Hodí se k vepřovým výpečkům, pečeni či ke sváteční kachně.

 Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 166 kcal, 4 g bílkovin, 13 g sacharidů, 10 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.