Roman Paulus
Doba přípravy15 min.

Citrusový cukr

Určitě se vám někdy stalo, že jste do nějakého receptu potřebovali spoustu citrusové šťávy a pak jste nevěděli, co udělat s přebytečnou kůrou. Vyhazovat ji by ale byla škoda! šéfkuchař Roman Paulus má skvělý trik, jak si kůru schovat na pozdější použití – stačí z ní vyrobit ochucený cukr. Postačí kůru rozmixovat s cukrem krystal a máte hotovo. Cukr pak můžete vysušit nebo ještě vlhký skladovat v lednici. Přijde vám vhod, až budete péct nějakou další sladkou dobrotu.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × bio pomeranče (nebo bio citrony nebo bio limetky)
  • 150 g cukr krystal
  • struhadlo
  • škrabka na brambory
  • elektrický sekáček
  • uzavíratelná nádoba na uchovávání (sklenice)

POSTUP

Bio citrusové plody omyjeme a osušíme. Kůru oloupeme pomocí škrabky na brambory tak, aby obsahovala co nejméně bílé dužiny. Vložíme do kuchyňského sekáčku a krátce rozsekáme. Přidáme cukr a ještě jednou rozsekáme. 

Takto připravený cukr můžeme usušit a skladovat v uzavíratelné nádobě, případně vložíme rovnou do uzavíratelné nádoby a skladujeme v lednici.

Tip: Tento způsob se skvěle hodí na zpracování většího množství citrusů. Cukr působí jako konzervant a prodlouží tak trvanlivost kůry.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.