Citrusový cukr
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

15 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Určitě se vám někdy stalo, že jste do nějakého receptu potřebovali spoustu citrusové šťávy a pak jste nevěděli, co udělat s přebytečnou kůrou. Vyhazovat ji by ale byla škoda! šéfkuchař Roman Paulus má skvělý trik, jak si kůru schovat na pozdější použití – stačí z ní vyrobit ochucený cukr. Postačí kůru rozmixovat s cukrem krystal a máte hotovo. Cukr pak můžete vysušit nebo ještě vlhký skladovat v lednici. Přijde vám vhod, až budete péct nějakou další sladkou dobrotu.

Tagy

Cukrárna

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × bio pomeranče (nebo bio citrony nebo bio limetky)
  • 150 g cukr krystal

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 202 kJ / 765 kcal

Bílkoviny

3,70 g

Tuky

0,50 g

Vláknina

9,40 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

196,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Bio citrusové plody omyjeme a osušíme. Kůru oloupeme pomocí škrabky na brambory tak, aby obsahovala co nejméně bílé dužiny. Vložíme do kuchyňského sekáčku a krátce rozsekáme. Přidáme cukr a ještě jednou rozsekáme. 

02.Takto připravený cukr můžeme usušit a skladovat v uzavíratelné nádobě, případně vložíme rovnou do uzavíratelné nádoby a skladujeme v lednici.

Tento způsob se skvěle hodí na zpracování většího množství citrusů. Cukr působí jako konzervant a prodlouží tak trvanlivost kůry.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo