Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Nakládaný citron

Není od věci čas od času přijít na nějaký nový způsob ochucování jídla. Jedním z takových jsou nakládané citrony podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse. Nejedná se ale o klasické citrony naložené v cukru, nýbrž v soli. Tato pro nás nezvyklá varianta je základem spousty pokrmů v marocké kuchyni. Až citrony podle Romana Pauluse naložíte, pochutnáte si na jejich kůře coby na dochucovadle v pokrmech, jako jsou tažín, kuskus anebo v různých salátech.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • asi 1 kg hrubozrnné soli
  • 2 kg bio citronů
  • velká sklenice s víkem

POSTUP

Citrony omyjeme a osušíme. Každému citronu uřízneme špičku a nakrojíme ho na čtvrtiny, ale nedokrojíme, aby držel pohromadě. Citron rozevřeme, zasypeme solí a skládáme do sklenice s trochou solí na dně. 

Během plnění sklenice průběžně prosypáváme solí. Plnou sklenici znovu posypeme solí a obsah zalijeme citronovou šťávou. Uzavřeme. První 3 dny každý den citrony upěchujeme, aby byly ponořené. Kdyby bylo ve sklenici málo šťávy, dolijeme ji. Následující 3 týdny necháme v lednici rozležet.

Na co nakládané citrony použít?

Po třech týdnech už nakládané citrony můžeme začít používat. Ovoce vyndáme ze sklenice, omyjeme ve studené vodě a seřízneme žlutou kůru, kterou dále používáme. Ideálně ji nakrájíme na nudličky a použijeme k dochucení zejména marocké kuchyně a salátů. Výborně se hodí do dresinků a dipů, zejména k doplnění ryb.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU