Bio citrony dobře omyjeme a škrabkou na brambory oloupeme žlutou kůru. Slupky vložíme do misky, přisypeme cukr a necháme pár minut odležet.
Oloupané ovoce okrájíme tak, abychom se zbavili veškeré bílé dužniny.
Tip: Okrajujte důkladně. Bílá dužnina je hořká a mohla by limonádu chuťově pokazit.
Okrájené ovoce nakrájíme na silnější plátky, zbavíme pecek v tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
Kůru s cukrem v elektrickém sekáčku důkladně rozmixujeme a přidáme k citronové dužnině. Znovu vše dohromady tyčovým mixérem promixujeme. Celou směs propasírujeme přes jemné sítko.
Pokud spěcháme, můžeme směs rovnou nalít do skleničky, zalít vychlazenou sodovkou dle chuti, ozdobit mátou a ledem a ihned podávat.
Pokud máme trochu času, doporučujeme připravenou směs nalít do nádoby vhodné do mrazničky a alespoň 3 hodiny zamrazit.
Tip: K mražení skvěle poslouží tvořítka na led. Díky nim bude směs kdykoli v mrazničce připravená ihned k použití v potřebném množství. Takto skladujeme až několik týdnů.
Zmraženou směs vytáhneme, necháme lehce povolit a servírujeme. Do sklenice nandáme množství dle chuti, přidáme čerstvou mátu, sodovku, brčko a podáváme.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 97 kcal, 0 g bílkovin, 24 g sacharidů, 0 g tuků.