Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Poctivá citronová limonáda

K létu patří nejrůznější formy osvěžení a jedním z nich je i domácí limonáda. Podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse si můžete připravit originální citronádu, do které přijde vedle citronové dužniny i samotná kůra naložená v cukru. Základní směs na citronádu připravíte rozmixováním obou těchto surovin, následným smícháním a propasírováním vzniklé hmoty přes jemné síto. Vše pak můžete zalít sodovkou a ozdobit kostkami ledu, nebo zamrazit a použít jako citronový sirup ve formě ledové tříště, kdykoliv budete mít chuť.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
10

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg bio citrony
  • 210 g krupicový cukr
  • na ozdobu čerstvá máta
  • 2,5 l perlivá voda

POSTUP

Bio citrony dobře omyjeme a škrabkou na brambory oloupeme žlutou kůru. Slupky vložíme do misky, přisypeme cukr a necháme pár minut odležet.

Oloupané ovoce okrájíme tak, abychom se zbavili veškeré bílé dužniny.

Tip: Okrajujte důkladně. Bílá dužnina je hořká a mohla by limonádu chuťově pokazit.

Okrájené ovoce nakrájíme na silnější plátky, zbavíme pecek v tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. 

Kůru s cukrem v elektrickém sekáčku důkladně rozmixujeme a přidáme k citronové dužnině. Znovu vše dohromady tyčovým mixérem promixujeme. Celou směs propasírujeme přes jemné sítko.

Pokud spěcháme, můžeme směs rovnou nalít do skleničky, zalít vychlazenou sodovkou dle chuti, ozdobit mátou a ledem a ihned podávat.

Pokud máme trochu času, doporučujeme připravenou směs nalít do nádoby vhodné do mrazničky a alespoň 3 hodiny zamrazit.

Tip: K mražení skvěle poslouží tvořítka na led. Díky nim bude směs kdykoli v mrazničce připravená ihned k použití v potřebném množství. Takto skladujeme až několik týdnů.

Zmraženou směs vytáhneme, necháme lehce povolit a servírujeme. Do sklenice nandáme množství dle chuti, přidáme čerstvou mátu, sodovku, brčko a podáváme.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 97 kcal, 0 g bílkovin, 24 g sacharidů, 0 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.