Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Ozdobné kostky ledu na letní party

Chladivý drink – ať už alkoholický, nebo nealkoholický – je to nejlepší, čím si můžete zpříjemnit horký letní den. 😎 Pokud si ale chcete udělat ještě o kousek větší radost, nebo zapůsobit na své hosty, nepřipravujte ho s obyčejným ledem, ale s ledovými kostkami se zmraženým ovocem a jedlými květy! 🌼 Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod, ve kterém vám prozradí, proč byste měli vodu před zamrazením převařit, a naučí vás kromě jiného i jak připravit ozdobné ledové kytičky z plátků citronu či limety. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • převařená voda
  • drobné ovoce (jahody, maliny, třešně nebo borůvky)
  • jedlé květy (růže, měsíček, levandule, sedmikráska a maceška)
  • plátky ovoce (kiwi, ananas, citrusy)
  • bylinky (lístky máty, bazalky, koriandru, oregana nebo meduňky)
  • formičky na led (kostky 4×4 cm)

POSTUP

Předem si uvaříme vodu a necháme ji zcela vychladnout, ideálně vychladit v lednici.

Tip: Když vodu převaříte, získáte čirý led. Obyčejná voda tvoří neprůhledné kostky.

Vybrané formičky na led připravíme tak, že do nich nalijeme trochu vody a dáme zamrznout. Tím zabráníme propadnutí těžkého ovoce rovnou na dno formičky. Lehká kvítka můžeme v troše vody nejprve nechat přimrznout a později dolít, aby naopak neplavala.

Na zamrzlý základ umístíme drobné či pokrájené ovoce, bylinky či jedlé květy a zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Necháme zmrznout.

Tip: Jedlé květy koupíte ve specializovaných obchodech. Stejně dobře si ale můžete nasbírat jedlá kvítka na své zahrádce. Skvěle se hodí sedmikrásky, macešky, květy černého bezu nebo další kvítka, o kterých víte, že jsou jedlá a nebyla chemicky ošetřená.

Jak vytvořit citrusový ledový květ?

Hodí se větší silikonová forma na led s otvory 4×4 cm a tentokrát nepřipravujeme namražené dno. Chceme, aby plátky dosáhly na úplné dno formy.

Bio citrony či limetky dobře umyjeme, odkrojíme špičky a nakrájíme velmi tenké plátky. Semínka vyndáme. Plátky naskládáme do řady, aby se částečně překrývaly a z jedné strany na druhou smotáme do citrusové růžičky. Růžičku opatrně umístíme do formy a pokud plátky trochu trčí ven, není to na škodu.

Tip: Pomeranče jsou moc velké, pokud ovšem máte dostatečně velké formy, můžete použít i je.

Zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Necháme zmrznout.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.