Předem si uvaříme vodu a necháme ji zcela vychladnout, ideálně vychladit v lednici.
Tip: Když vodu převaříte, získáte čirý led. Obyčejná voda tvoří neprůhledné kostky.
Vybrané formičky na led připravíme tak, že do nich nalijeme trochu vody a dáme zamrznout. Tím zabráníme propadnutí těžkého ovoce rovnou na dno formičky. Lehká kvítka můžeme v troše vody nejprve nechat přimrznout a později dolít, aby naopak neplavala.
Na zamrzlý základ umístíme drobné či pokrájené ovoce, bylinky či jedlé květy a zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Necháme zmrznout.
Tip: Jedlé květy koupíte ve specializovaných obchodech. Stejně dobře si ale můžete nasbírat jedlá kvítka na své zahrádce. Skvěle se hodí sedmikrásky, macešky, květy černého bezu nebo další kvítka, o kterých víte, že jsou jedlá a nebyla chemicky ošetřená.
Jak vytvořit citrusový ledový květ?
Hodí se větší silikonová forma na led s otvory 4×4 cm a tentokrát nepřipravujeme namražené dno. Chceme, aby plátky dosáhly na úplné dno formy.
Bio citrony či limetky dobře umyjeme, odkrojíme špičky a nakrájíme velmi tenké plátky. Semínka vyndáme. Plátky naskládáme do řady, aby se částečně překrývaly a z jedné strany na druhou smotáme do citrusové růžičky. Růžičku opatrně umístíme do formy a pokud plátky trochu trčí ven, není to na škodu.
Tip: Pomeranče jsou moc velké, pokud ovšem máte dostatečně velké formy, můžete použít i je.
Zalijeme vychlazenou převařenou vodou. Necháme zmrznout.