Čarodějný guláš ze zbytků a krkovice

play Přehrát video recept
Čarodějný guláš ze zbytků a krkovice
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Máte rádi recepty ve stylu „co dům dal“? Jeden takový připravil šéfkuchař Roman Paulus a využijete v něm všechno, co vám zbylo z posledního opékání buřtů. Stačí ke špekáčkům přihodit pokrájenou vepřovou krkovici (či hovězí kližku), zeleninu (nejlépe rajčata a papriku, ale můžete přihodit prakticky cokoliv, co najdete v lednici) a to vše zalít trochou piva. Roman Paulus do buřtů s krkovicí na pivu přidává i fazole, ale podobně poslouží například i čočka či cizrna. Přílohu si také můžete vybrat podle toho, co najdete doma a co vám nejvíce chutná – uplatníte rýži, houskový knedlík, ale také libovolné pečivo.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × sádlo Pikok
  • 3 × cibule
  • 6 × stroužek česnek
  • 1 kg vepřová krkovice bez kosti Řezníkova čerstvá porce
  • 3 × bobkový list Kania
  • 1 × snítka čerstvý rozmarýn
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 200 g sekaná rajčata Baresa
  • 30 g plnotučná hořčice Kania
  • 2 × lžíce sladká paprika Kania
  • 1 × pálivá paprička
  • 500 ml světlé pivo Argus
  • 500 ml vepřový vývar
  • 250 g špekáčky
  • 250 g kidney fazole Freshona
  • 450 g předvařená rýže Golden Sun
  • na ozdobu listová petržel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 825 kJ / 916 kcal

Bílkoviny

52,90 g

Tuky

40,10 g

Vláknina

6,80 g

Sůl

4,10 g

Sacharidy

80,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V hrnci s rozehřátým sádlem orestujeme na proužky nakrájenou cibuli dozlatova.

02.Přidáme na plátky nakrájený česnek, a ještě chvíli restujeme.

03.Následně doplníme na kostky nakrájenou krkovicí, bobkovými listy, snítkou rozmarýnu, solí a pepřem. Maso opečeme ze všech stran.

Vepřovou krkovici lze nahradit i jiným masem vhodným na guláš. Například hovězí kližkou.

04.Zarestované maso ochutíme sekanými rajčaty, hořčicí, mletou paprikou a nakrájenou pálivou papričkou. 

Dle chuti zvolte sladkou nebo pálivou mletou papriku. I čerstvou můžete vybírat dle chuti klasickou nebo chilli.

05.Zalijeme pivem po krátkém provaření i vývarem. Vaříme do změknutí masa.

06.Ke konci vaření přidáme ke směsi i nakrájené špekáčky a scezené propláchnuté fazole.

07.Využijte zbytky z lednice! Do směsi se hodí nejen zbylé špekáčky, hořčice a pivo, ale i uzenina, klobása nebo zbylé vařené brambory či luštěniny od oběda.

08.Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu.

09.Bohatou porci guláše podáváme s vařenou rýží a ozdobenou lístky listové petržele.

Stejným způsobem připravíte i kotlíkový guláš na ohni nebo pečený v troubě. Po restování směs vložte do trouby a 1 hodinu pečte na 160 °C pod poklicí.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo