Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Čarodějný guláš ze zbytků a krkovice

Máte rádi recepty ve stylu „co dům dal“? Jeden takový připravil šéfkuchař Roman Paulus a využijete v něm všechno, co vám zbylo z posledního opékání buřtů. Stačí ke špekáčkům přihodit pokrájenou vepřovou krkovici (či hovězí kližku), zeleninu (nejlépe rajčata a papriku, ale můžete přihodit prakticky cokoliv, co najdete v lednici) a to vše zalít trochou piva. Roman Paulus do buřtů s krkovicí na pivu přidává i fazole, ale podobně poslouží například i čočka či cizrna. Přílohu si také můžete vybrat podle toho, co najdete doma a co vám nejvíce chutná – uplatníte rýži, houskový knedlík, ale také libovolné pečivo.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 2 × sádlo Pikok
  • 3 × cibule
  • 6 × stroužek česnek
  • 1 kg vepřová krkovice bez kosti Řezníkova čerstvá porce
  • 3 × bobkový list Kania
  • 1 × snítka čerstvý rozmarýn
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 200 g sekaná rajčata Baresa
  • 30 g plnotučná hořčice Kania
  • 2 × lžíce sladká paprika Kania
  • 1 × pálivá paprička
  • 500 ml světlé pivo Argus
  • 500 ml vepřový vývar
  • 250 g špekáčky
  • 250 g kidney fazole Freshona
  • 450 g předvařená rýže Golden Sun
  • na ozdobu listová petržel

POSTUP

V hrnci s rozehřátým sádlem orestujeme na proužky nakrájenou cibuli dozlatova.

Přidáme na plátky nakrájený česnek, a ještě chvíli restujeme.

Následně doplníme na kostky nakrájenou krkovicí, bobkovými listy, snítkou rozmarýnu, solí a pepřem. Maso opečeme ze všech stran.

Tip: Vepřovou krkovici lze nahradit i jiným masem vhodným na guláš. Například hovězí kližkou.

Zarestované maso ochutíme sekanými rajčaty, hořčicí, mletou paprikou a nakrájenou pálivou papričkou. 

Tip: Dle chuti zvolte sladkou nebo pálivou mletou papriku. I čerstvou můžete vybírat dle chuti klasickou nebo chilli.

Zalijeme pivem po krátkém provaření i vývarem. Vaříme do změknutí masa.

Ke konci vaření přidáme ke směsi i nakrájené špekáčky a scezené propláchnuté fazole.

Využijte zbytky z lednice! Do směsi se hodí nejen zbylé špekáčky, hořčice a pivo, ale i uzenina, klobása nebo zbylé vařené brambory či luštěniny od oběda.

Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu.

Bohatou porci guláše podáváme s vařenou rýží a ozdobenou lístky listové petržele.

Tip: Stejným způsobem připravíte i kotlíkový guláš na ohni nebo pečený v troubě. Po restování směs vložte do trouby a 1 hodinu pečte na 160 °C pod poklicí.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1030 kcal, 66 g bílkovin, 72 g sacharidů, 49 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.