V hrnci s rozehřátým sádlem orestujeme na proužky nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidáme na plátky nakrájený česnek, a ještě chvíli restujeme.
Následně doplníme na kostky nakrájenou krkovicí, bobkovými listy, snítkou rozmarýnu, solí a pepřem. Maso opečeme ze všech stran.
Tip: Vepřovou krkovici lze nahradit i jiným masem vhodným na guláš. Například hovězí kližkou.
Zarestované maso ochutíme sekanými rajčaty, hořčicí, mletou paprikou a nakrájenou pálivou papričkou.
Tip: Dle chuti zvolte sladkou nebo pálivou mletou papriku. I čerstvou můžete vybírat dle chuti klasickou nebo chilli.
Zalijeme pivem po krátkém provaření i vývarem. Vaříme do změknutí masa.
Ke konci vaření přidáme ke směsi i nakrájené špekáčky a scezené propláchnuté fazole.
Využijte zbytky z lednice! Do směsi se hodí nejen zbylé špekáčky, hořčice a pivo, ale i uzenina, klobása nebo zbylé vařené brambory či luštěniny od oběda.
Rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu.
Bohatou porci guláše podáváme s vařenou rýží a ozdobenou lístky listové petržele.
Tip: Stejným způsobem připravíte i kotlíkový guláš na ohni nebo pečený v troubě. Po restování směs vložte do trouby a 1 hodinu pečte na 160 °C pod poklicí.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 1030 kcal, 66 g bílkovin, 72 g sacharidů, 49 g tuků.