Počet porcí
14 porcí
Doba přípravy
30 min.
Obtížnost
Začátečník
Brusinkový džem (nebo marmeláda, chcete-li) má plno využití jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. Výborně se totiž hodí při přípravě celé řady dezertů, na toast k snídaní nebo jen tak se zmrzlinou. Zároveň na brusinkovou omáčku určitě nedáte dopustit, když vaříte svíčkovou na smetaně. Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod, jak připravit džem z brusinek v multifunkčním robotu Monsieur Cuisine. Kromě samotných brusinek (můžete použít i klikvu) budete potřebovat ještě třeba ještě skořici nebo pomerančový džus.
Energie
307 kJ / 73 kcal
Bílkoviny
0,20 g
Tuky
0,10 g
Vláknina
1,20 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
18,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Čerstvé plody, cukr, pomerančovou šťávu, badyán a celou skořici vložíme do mixovací nádoby.
Zavařeninu můžete připravit jak z čerstvých brusinek, tak i z podobné klikvy, která má mnohem větší plody.
02.Nastavíme program manuální vaření při teplotě 130 °C, míchání na 3 stupeň zpětného chodu, uzavřeme poklicí a vaříme 20 minut.
Nemáte Monsieur Cuisine? Nevadí! Zavařeninu uvaříte i v klasickém hrnci. Jen ji nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila.
03.Po uvedené době trošku omáčky přendáme na vychlazený talířek a vložíme ji na pár minut do lednice. Po zatuhnutí zkontrolujeme konzistenci. Je-li moc hustá, naředíme omáčku vodou. Řídkou směs naopak povaříme o trochu déle.
04.Z hotové zavařeniny vyndáme koření a přelijeme ji do čistých, ideálně vysterilizovaných sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Skladujeme na temném a chladném místě až několik měsíců.
05.Domácí brusinková omáčka se hodí zejména ke svíčkové, rozpečenému sýru nebo ke zvěřině.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT