Brusinková omáčka z čerstvých plodů

play Přehrát video recept
Brusinková omáčka z čerstvých plodů
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

14 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

 Brusinkový džem (nebo marmeláda, chcete-li) má plno využití jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. Výborně se totiž hodí při přípravě celé řady dezertů, na toast k snídaní nebo jen tak se zmrzlinou. Zároveň na brusinkovou omáčku určitě nedáte dopustit, když vaříte svíčkovou na smetaně. Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod, jak připravit džem z brusinek v multifunkčním robotu Monsieur Cuisine. Kromě samotných brusinek (můžete použít i klikvu) budete potřebovat ještě třeba ještě skořici nebo pomerančový džus.

Tagy

Zavařování

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 14 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 350 g čerstvé brusinky či klikva
  • 200 g krupicový cukr
  • 150 ml pomerančová šťáva
  • 1 × hvězdička badyán
  • 2 × tyčinka skořice

Orientační nutriční hodnoty

Energie

307 kJ / 73 kcal

Bílkoviny

0,20 g

Tuky

0,10 g

Vláknina

1,20 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

18,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Čerstvé plody, cukr, pomerančovou šťávu, badyán a celou skořici vložíme do mixovací nádoby. 

Zavařeninu můžete připravit jak z čerstvých brusinek, tak i z podobné klikvy, která má mnohem větší plody.

02.Nastavíme program manuální vaření při teplotě 130 °C, míchání na 3 stupeň zpětného chodu, uzavřeme poklicí a vaříme 20 minut.

Nemáte Monsieur Cuisine? Nevadí! Zavařeninu uvaříte i v klasickém hrnci. Jen ji nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila.

03.Po uvedené době trošku omáčky přendáme na vychlazený talířek a vložíme ji na pár minut do lednice. Po zatuhnutí zkontrolujeme konzistenci. Je-li moc hustá, naředíme omáčku vodou. Řídkou směs naopak povaříme o trochu déle.

04.Z hotové zavařeniny vyndáme koření a přelijeme ji do čistých, ideálně vysterilizovaných sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Skladujeme na temném a chladném místě až několik měsíců.

05.Domácí brusinková omáčka se hodí zejména ke svíčkové, rozpečenému sýru nebo ke zvěřině.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo