Čočku namočíme do vody den předem. Následně uvaříme dle návodu. Vejce uvaříme natvrdo.
Tip: Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Hotové slijeme a vývar z brambor si uchováme stranou.
V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém opražíme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme slanou vodou z vařených brambor a dobře promícháme.
Tip: Video věnované přípravě jíšky najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Polévku lehce osolíme (pozor, vývar z brambor už je slaný) a doplníme kefírovým mlékem. Stáhneme plamen a necháme krátce pomalu provářet.
V pánvi s rozehřátým přepuštěným máslem dozlatova orestujeme nakrájené žampiony. Osolíme, opepříme. Po opečení přidáme nakrájené vařené brambory, čočku a krátce prohřejeme.
Tip: V sezóně přidejte i nasbírané houby z lesa. Skvěle se hodí klouzci, hříbci, lišky nebo i babky.
Do talíře nandáme porci z pánve, podlijeme tekutou částí polévky. Doplníme nasekaným koprem a měsíčky natvrdo vařeného vejce.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 378 kcal, 14 g bílkovin, 22 g sacharidů, 25 g tuků.