Bílá kyselá polévka s houbami a čočkou

play Přehrát video recept
Bílá kyselá polévka s houbami a čočkou
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

 Hledáte-li jídlo, které vás co nejlépe připraví na silvestrovské oslavy (nebo na libovolný jiný večírek), vyzkoušejte tento recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Bílá kyselá polévka je hlavně díky přidané čočce výživná a když vám ji trocha zbyde, bude se díky tomu skvěle hodit i na novoroční oběd. Připravíte ji snadno – s Romanem Paulusem se naučíte připravit jíšku, správně uvařit brambory i využít vodu, ve které jste je vařili. Na doplnění polévky pak kromě brambor budete potřebovat i již zmiňovanou čočku a houby dle vlastního výběru.

Tagy

Skromně a skvěle

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 200 g oloupané brambory
  • 750 ml voda
  • 0,5 × lžička celý kmín Kania
  • 50 g máslo Pilos
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 250 ml kefírové mléko Pilos
  • 30 g přepuštěné máslo
  • 100 g žampiony
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 50 g čočka Campo Largo
  • 4 × vejce „M“
  • 4 × lžíce mražený kopr Freshona

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 607 kJ / 384 kcal

Bílkoviny

14,30 g

Tuky

25,70 g

Vláknina

3,10 g

Sůl

1,70 g

Sacharidy

25,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Čočku namočíme do vody den předem. Následně uvaříme dle návodu. Vejce uvaříme natvrdo.

Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

02.Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Hotové slijeme a vývar z brambor si uchováme stranou.

03.V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém opražíme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme slanou vodou z vařených brambor a dobře promícháme.

Video věnované přípravě jíšky najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

04.Polévku lehce osolíme (pozor, vývar z brambor už je slaný) a doplníme kefírovým mlékem. Stáhneme plamen a necháme krátce pomalu provářet.

05.V pánvi s rozehřátým přepuštěným máslem dozlatova orestujeme nakrájené žampiony. Osolíme, opepříme. Po opečení přidáme nakrájené vařené brambory, čočku a krátce prohřejeme.

V sezóně přidejte i nasbírané houby z lesa. Skvěle se hodí klouzci, hříbci, lišky nebo i babky.

06.Do talíře nandáme porci z pánve, podlijeme tekutou částí polévky. Doplníme nasekaným koprem a měsíčky natvrdo vařeného vejce. 

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo