Počet porcí
4 porce
Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Začátečník
Hledáte-li jídlo, které vás co nejlépe připraví na silvestrovské oslavy (nebo na libovolný jiný večírek), vyzkoušejte tento recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Bílá kyselá polévka je hlavně díky přidané čočce výživná a když vám ji trocha zbyde, bude se díky tomu skvěle hodit i na novoroční oběd. Připravíte ji snadno – s Romanem Paulusem se naučíte připravit jíšku, správně uvařit brambory i využít vodu, ve které jste je vařili. Na doplnění polévky pak kromě brambor budete potřebovat i již zmiňovanou čočku a houby dle vlastního výběru.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 607 kJ / 384 kcal
Bílkoviny
14,30 g
Tuky
25,70 g
Vláknina
3,10 g
Sůl
1,70 g
Sacharidy
25,40 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Čočku namočíme do vody den předem. Následně uvaříme dle návodu. Vejce uvaříme natvrdo.
Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
02.Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Hotové slijeme a vývar z brambor si uchováme stranou.
03.V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém opražíme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme slanou vodou z vařených brambor a dobře promícháme.
Video věnované přípravě jíšky najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
04.Polévku lehce osolíme (pozor, vývar z brambor už je slaný) a doplníme kefírovým mlékem. Stáhneme plamen a necháme krátce pomalu provářet.
05.V pánvi s rozehřátým přepuštěným máslem dozlatova orestujeme nakrájené žampiony. Osolíme, opepříme. Po opečení přidáme nakrájené vařené brambory, čočku a krátce prohřejeme.
V sezóně přidejte i nasbírané houby z lesa. Skvěle se hodí klouzci, hříbci, lišky nebo i babky.
06.Do talíře nandáme porci z pánve, podlijeme tekutou částí polévky. Doplníme nasekaným koprem a měsíčky natvrdo vařeného vejce.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT