Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Bílá kyselá polévka s houbami a čočkou

 Hledáte-li jídlo, které vás co nejlépe připraví na silvestrovské oslavy (nebo na libovolný jiný večírek), vyzkoušejte tento recept šéfkuchaře Romana Pauluse. Bílá kyselá polévka je hlavně díky přidané čočce výživná a když vám ji trocha zbyde, bude se díky tomu skvěle hodit i na novoroční oběd. Připravíte ji snadno – s Romanem Paulusem se naučíte připravit jíšku, správně uvařit brambory i využít vodu, ve které jste je vařili. Na doplnění polévky pak kromě brambor budete potřebovat i již zmiňovanou čočku a houby dle vlastního výběru.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 200 g oloupané brambory
  • 750 ml voda
  • 0,5 × lžička celý kmín Kania
  • 50 g máslo Pilos
  • 2 × lžíce hladká mouka Belbake
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 250 ml kefírové mléko Pilos
  • 30 g přepuštěné máslo
  • 100 g žampiony
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 50 g čočka Campo Largo
  • 4 × vejce „M“
  • 4 × lžíce mražený kopr Freshona

POSTUP

Čočku namočíme do vody den předem. Následně uvaříme dle návodu. Vejce uvaříme natvrdo.

Tip: Jak uvařit vejce natvrdo se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Hotové slijeme a vývar z brambor si uchováme stranou.

V rozehřátém hrnci rozpustíme máslo, na kterém opražíme mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme slanou vodou z vařených brambor a dobře promícháme.

Tip: Video věnované přípravě jíšky najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Polévku lehce osolíme (pozor, vývar z brambor už je slaný) a doplníme kefírovým mlékem. Stáhneme plamen a necháme krátce pomalu provářet.

V pánvi s rozehřátým přepuštěným máslem dozlatova orestujeme nakrájené žampiony. Osolíme, opepříme. Po opečení přidáme nakrájené vařené brambory, čočku a krátce prohřejeme.

Tip: V sezóně přidejte i nasbírané houby z lesa. Skvěle se hodí klouzci, hříbci, lišky nebo i babky.

Do talíře nandáme porci z pánve, podlijeme tekutou částí polévky. Doplníme nasekaným koprem a měsíčky natvrdo vařeného vejce. 

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 378 kcal, 14 g bílkovin, 22 g sacharidů, 25 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU