Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Beef Jerky – hovězí sušené maso

Sušené maso má nespočet různých využití. Funguje skvěle jako na bílkoviny bohatá svačinka na cestách, pochutnáte si na něm namísto chipsů u televize, anebo (bez soli a koření) s ním můžete udělat radost i domácím mazlíčkům. Příprava tzv. jerky je navíc velmi snadná. Šéfkuchař Roman Paulus ukáže, jak připravit marinádu i jak hovězí jednoduše nakrájet na tenké plátky, které budou snadno vysychat. Nakonec vám postačí už jenom běžná sušička na ovoce.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Recept na beef jerky – sušené hovězí maso

  • 50 ml worcestrové omáčky
  • 50 ml sójové omáčky
  • 1 káv. lžič. třtinového cukru
  • 1 polév. lž. uzené mleté papriky
  • 1 káv. lžič. drceného pepře
  • 1 káv. lžič. soli
  • 1 káv. lžič. sušeného granulovaného česneku
  • 1 káv. lžič. sušené cibule
  • 500 g hovězího zadního masa

POSTUP

Maso necháme částečně zamrazit a nakrájíme na tenké plátky.

Worcestrovou a sójovou omáčku, cukr, uzenou papriku, pepř, sůl, sušený česnek a cibuli smícháme v jednu marinádu.

Nakrájené maso lehce naklepeme přes potravinovou fólii a naložíme do marinády minimálně na 2 hodiny, ideálně alespoň přes noc, a uložíme do lednice.

Maso vyndáme z marinády a sušíme v sušičce rozehřáté na 70 °C, podle šířky plátků 3–5 hodin.

Tip: Pokud nemáte sušičku na ovoce, nevěšte hlavu. Pracovat můžete i s obyčejnou troubou. Maso stačí položit či pověsit na pečicí rošt.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU