Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Batátové hranolky z horkovzdušné fritézy

Horkovzdušná fritéza je ideální kombinací klasické fritézy a horkovzdušné trouby, ve které dokážete usmažit jídlo krásně dozlatova, aniž by se muselo utápět v oleji. Šéfkuchař Roman Paulus v ní tentokrát vyzkoušel připravit batátové hranolky, které jsou skvělou alternativou těch klasických. Hranolky ze sladkých brambor jsou velmi jednoduché a nejvíc práce dá vybrat to správné koření, se kterým vám budou nejvíce chutnat. Roman Paulus zvolil chilli, uzenou papriku a provensálské koření, ale volba je čistě na vás.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • batáty (sladké brambory)
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • chilli
  • uzená paprika
  • provensálské koření
  • olej ve spreji Belbake

POSTUP

Batáty oloupeme a nakrájíme na „hranolky“ široké asi 1 cm. 

Horkovzdušnou fritézu nastavíme na 200 °C a necháme alespoň 1 minutu předehřát.

Nakrájené brambory v míse zakápneme olivovým olejem, osolíme a dochutíme dle přání. My zvolili chilli, uzenou mletou papriku a provensálské koření. Důkladně promícháme.

Rozehřátou fritézu vystříkáme olejem ve spreji, do košíku vložíme ochucené hranolky a „smažíme“ 10–12 minut. V polovině pečení fritézu otevřeme, hranolky promícháme a pokračujeme v pečení.

Tip: Košík nikdy zcela neplňte. Lepší je připravit menší množství opakovaně, aby se hranolky dobře propekly.

Hranolky ihned podáváme, protože rychle ztrácí křupavost. Servírujeme jako přílohu k masu nebo jako malé občerstvení, ideálně s oblíbenou omáčkou. Skvěle se hodí guacamole nebo chilli majonéza.

Tip: Jak připravit domácí chilli majonézu či quacamole z avokáda se dozvíte v tricích Kulinářské akademie Lidlu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.