Roman Paulus

6 způsobů obalování řízků

Hladká mouka, vajíčko a strouhanka – klasický trojobal zná skoro každý, ale způsobů, jak obalit řízek je celá řada a šéfkuchař Roman Paulus vám v tomto videu ukáže šest z nich. Kromě klasického trojobalu zjistíte víc o obalování masa v parmazánové strouhance nebo pivním těstíčku. Podíváte se ale i na méně tradiční způsoby – například na obrácený trojobal, kdy se začíná moukou, na italské těstíčko ze sýra a vajec a nakonec i na to, jak můžete řízek obalit v tradičním bramborákovém těstě. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Klasický trojobal:

  • 200 g hladká mouka
  • 2 × vejce
  • 200 g strouhanka

Sýrový trojobal:

  • 200 g hladká mouka
  • 2 × vejce
  • 150 g strouhanka
  • 50 g strouhaný parmazán

Těstíčko:

  • 3 × lžíce hladká mouka
  • 3 × lžíce bramborový škrob
  • 1,5 × lžička kypřicí prášek do pečiva
  • 1 × vejce "M"
  • 100 ml bílé víno, pivo nebo mléko

Obrácený řízek:

  • 200 g strouhanka
  • 2 × vejce

Řízek v bramboráku:

  • 150 g brambory (moučný typ C)
  • 1 × špetka celý kmín
  • 1 × stroužek česnek
  • 1 × vejce „M“
  • 1 × špetka majoránka
  • 1 × lžíce mléko
  • 50 g hrubá mouka

Piccata:

  • 200 g hladká mouka
  • 2 × vejce
  • 40 g strouhaný parmazán
  • pepř

POSTUP

Před obalováním maso vždy osolíme a opepříme. 

Tip: Všemi způsoby lze obalit kuřecí, vepřové a rybí maso.

Klasický trojobal:

Maso obalíme v mouce, posléze v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Usmažíme dozlatova v pánvi s rozehřátým sádlem, olejem nebo přepuštěným máslem a hotové řízky necháme okapat na papírové utěrce.

Sýrový trojobal:

Maso obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance smíchané s nastrouhaným parmazánem a usmažíme v rozehřáté pánvi dozlatova.

Tip: Do strouhanky s parmezánem můžete přidat i bylinky.

V těstíčku:

Hladkou mouku, škrob, kypřicí prášek, vejce a víno, pivo nebo mléko promícháme v misce, abychom získali hladké řidší těstíčko bez hrudek, ve kterém maso obalíme a smažíme v rozehřátém oleji. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce. 

Obrácený řízek:

Maso obalíme nejprve ve strouhance, kterou dobře přimáčkneme, poté v rozšlehaných vejcích, necháme lehce okapat a smažíme v rozpálené pánvi. Po usmažení necháme okapat přebytečný tuk na papírové utěrce. 

Řízek v bramboráku:

Brambory nastrouháme a slijeme přebytečnou vodu. Smícháme s kmínem, nastrouhanými stroužky česneku a vejci. Ochutíme majoránkou, solí, pepřem a naředíme lžící mléka. Promícháme, doplníme hrubou mouku a vypracujeme těsto podobné tužší bramborové kaši.

Bramborákové těsto rozprostřeme v pánvi s rozehřátým sádlem, do těsta vložíme maso a přikryjeme druhou vrstvou bramborákového těsta. Smažíme na mírném ohni, aby se maso dobře propeklo. V průběhu smažení můžeme řízky v pánvi sádlem přelévat. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Tip: Pokud připravujete větší množství řízků v bramboráku, maso si nejprve předsmažte, a poté vložte řízky do trouby, aby se maso uvnitř propeklo.

Piccata:

Vejce a nastrouhaný sýr promícháme a opepříme. Maso obalíme lehce v mouce, poté ve vajíčku s parmezánem a smažíme v rozehřáté pánvi s olejem dozlatova. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.

Tip: Piccatu tradičně podáváme s šafránovým rizotem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.