
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Představte si voňavé, křupavé a ještě teplé velikonoční jidáše. Napadá vás lepší snídaně na Zelený čtvrtek? Jak jidášky upéct předvede šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se, jak připravit kynuté těsto, jak zatočit velikonoční jidáše i čím domácí housky posypat, aby chutnaly opravdu každému. Tak rychle, pokud máte doma droždí a mouku, pusťte se do výtečného domácího pečiva. Dlouho na stole jistě nevydrží.
Recept na velikonoční jidáše
Potřebujeme: metlička
Suroviny (20-25 kusů):
Těsto:
- 210 ml plnotučného mléka
- 42 g droždí
- 2-3 lžičky cukru
- 500 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 75 g sádla
- 75 g másla
Na zdobení:
- mák
- kmín
- sezamová semínka
- slunečnicová semínka
- hrubozrnná sůl
Postup:
Mléko dáme do předehřátého hrnce, vypneme plamen a necháme ohřát. Z části vlažného mléka, droždí a trochy cukru připravíme kvásek, který zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.
V míse promícháme mouku, 1 vejce, sůl, zbylý cukr, rozpuštěné sádlo a máslo s vlažným mlékem, přidáme vzejitý kvásek a v robotu vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení přikryté utěrkou.
Nakynuté těsto zpracujeme a rozdělíme na kousky, ze kterých vypracujeme jidášky různých tvarů. Jidášky modelujeme z válce těsta o průměru asi 1,5 cm. Hotové poskládáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme opět na teplém místě nakynout.
Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle libosti mákem, kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky nebo hrubou solí.
Pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C.
Komentáře (0)
zobrazit vše