Vánočka
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

10 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Vánočka je sváteční druh pečiva, který se tradičně připravuje na Vánoce, rádi si na ní pochutnáme i přes rok. Roman Paulus vám ukáže svůj recept na domácí vánočku s mandlemi a rozinkami. Na sváteční tabuli vypadá nádherně a pochutnat si na ní můžete třeba i k snídani či kávě, s džemem, máslem nebo čokoládovo-oříškovým krémem.


Tagy

Vánoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 10 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Vánočka

  • 35 g droždí
  • 120 g cukru krystal Belbake
  • 1 × vanilkový cukr Belbake
  • 250 ml mléka Pilos (3,5 % tuku)
  • 120 g másla Pilos
  • 3 × žloutky
  • 600 g polohrubé mouky Belbake + na pomoučnění
  • 1 × lžíce mandlí bez slupky
  • 1 × lžička soli Kania
  • 2 × lžíce rozinek namočených v tuzemáku
  • 1 × lžíce tuzemáku Alliance
  • 1 × vejce „M” na potření vánočky
  • 1 × lžíce mandlových lupínků

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 788 kJ / 427 kcal

Bílkoviny

9,50 g

Tuky

14,00 g

Vláknina

2,50 g

Sůl

0,65 g

Sacharidy

64,20 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto

01.Z droždí, špetky cukru a 125 ml vlažného mléka připravíme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.

02.Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, přidáme prosátou mouku, nasekané mandle, sůl, rozinky namočené v tuzemáku, přilijeme tuzemák, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto znovu vařečkou zpracujeme.

Vánočka

03.Těsto rozdělíme na pomoučněném válu na 9 částí, ze kterých vytvoříme bochánky a poté vyválíme na asi 20 cm dlouhé válečky.

04.Ze 4 válečků spleteme spodní vrstvu, kterou přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed po celé délce spodní vrstvy vytvoříme rukou žlábek.

05.Ze 3 válečků spleteme klasický cop a vtiskneme ho do žlábku.

06.Zbylé 2 válečky vyválíme trochu delší, propleteme a vtiskneme do žlábku uprostřed střední vrstvy. Konce horní vrstvy povytáhneme a podsuneme pod spodní vrstvu.

07.Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.

08.Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, do vánočky zapíchneme 4 špejle, čímž ji zpevníme, aby se při pečení jednotlivé copánky nesesunuly, a posypeme plátky mandlí. Pečeme v  troubě předehřáté na 170 °C 40 – 45 minut.

09.Vánočku necháme vychladnout, odstraníme špejle a pocukrujeme.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo