Kuchyně
Česká
Počet porcí
10 porcí
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Vánočka je sváteční druh pečiva, který se tradičně připravuje na Vánoce, rádi si na ní pochutnáme i přes rok. Roman Paulus vám ukáže svůj recept na domácí vánočku s mandlemi a rozinkami. Na sváteční tabuli vypadá nádherně a pochutnat si na ní můžete třeba i k snídani či kávě, s džemem, máslem nebo čokoládovo-oříškovým krémem.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
1 788 kJ / 427 kcal
Bílkoviny
9,50 g
Tuky
14,00 g
Vláknina
2,50 g
Sůl
0,65 g
Sacharidy
64,20 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Z droždí, špetky cukru a 125 ml vlažného mléka připravíme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
02.Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, přidáme prosátou mouku, nasekané mandle, sůl, rozinky namočené v tuzemáku, přilijeme tuzemák, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto znovu vařečkou zpracujeme.
03.Těsto rozdělíme na pomoučněném válu na 9 částí, ze kterých vytvoříme bochánky a poté vyválíme na asi 20 cm dlouhé válečky.
04.Ze 4 válečků spleteme spodní vrstvu, kterou přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed po celé délce spodní vrstvy vytvoříme rukou žlábek.
05.Ze 3 válečků spleteme klasický cop a vtiskneme ho do žlábku.
06.Zbylé 2 válečky vyválíme trochu delší, propleteme a vtiskneme do žlábku uprostřed střední vrstvy. Konce horní vrstvy povytáhneme a podsuneme pod spodní vrstvu.
07.Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.
08.Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, do vánočky zapíchneme 4 špejle, čímž ji zpevníme, aby se při pečení jednotlivé copánky nesesunuly, a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 40 – 45 minut.
09.Vánočku necháme vychladnout, odstraníme špejle a pocukrujeme.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT