
- Vánoční cukroví
- Išlské dortíčky
- Myslivecké knoflíčky
- Žabí hubičky
- Vanilkové rohlíčky
- Medvědí tlapky
- Mandlové sušenky
- Vánoční hvězdičky
- Citronové tyčinky
- Rumová tlačenka
- Nepečené kokosové kuličky
- Sněhové pusinky
- Vánočka
- Pistáciové košíčky
- Ořechové tyčinky s karamelem a čokoládovou polevou
- Ořechové košíčky s višněmi
- Bílková poleva na perníčky
- Sušenky ve sklenici
- Domácí Mozartovy koule
- Sádlové koláčky s povidly
- Skořicové cukroví slepované likérovým krémem
- Pařížské trubičky s krémem a pistáciemi
- Pistáciové bochánky se slaným karamelem
- Nepečená kakaovo-vanilková roláda
- Nepečené citronové kostičky
- Medovníkové koule
Vánočka je sváteční druh pečiva, který se tradičně připravuje na Vánoce, rádi si na ní pochutnáme i přes rok. V tomto díle Kulinářské akademie Lidlu vám Roman Paulus ukáže svůj recept na domácí vánočku s mandlemi a rozinkami. Na sváteční tabuli vypadá nádherně a určitě zachutná malým i velkým mlsounům. Pochutnávat si na ní můžete různě – k snídani či ke kávě, s džemem, máslem nebo čokoládovo-oříškovým krémem. Přesvědčte se sami, že upéct vánočku není tak těžké, jak by se mohlo zdát.
Suroviny
- 35 g droždí
- 120 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka (3,5 % tuku)
- 120 g másla
- 3 žloutky
- 600 g polohrubé mouky + na pomoučnění
- 1 lžíce mandlí bez slupky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce rozinek namočených v tuzemáku
- 1 lžíce tuzemáku
- 1 vejce „M” na potření vánočky
- 1 lžíce mandlových lupínků
Postup
Těsto
Z droždí, špetky cukru a 125 ml vlažného mléka připravíme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, přidáme prosátou mouku, nasekané mandle, sůl, rozinky namočené v tuzemáku, přilijeme tuzemák, zbylé mléko a vykynutý kvásek a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí těsto znovu vařečkou zpracujeme.
Vánočka
Těsto rozdělíme na pomoučněném válu na 9 částí, ze kterých vytvoříme bochánky a poté vyválíme na asi 20 cm dlouhé válečky. Ze 4 válečků spleteme spodní vrstvu, kterou přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Uprostřed po celé délce spodní vrstvy vytvoříme rukou žlábek. Ze 3 válečků spleteme klasický cop a vtiskneme ho do žlábku. Zbylé 2 válečky vyválíme trochu delší, propleteme a vtiskneme do žlábku uprostřed střední vrstvy. Konce horní vrstvy povytáhneme a podsuneme pod spodní vrstvu. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, do vánočky zapíchneme 4 špejle, čímž ji zpevníme, aby se při pečení jednotlivé copánky nesesunuly, a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 40 – 45 minut. Necháme vánočku vychladnout, odstraníme špejle a pocukrujeme.
Komentáře (2)
Petr
přidáno před 429 dny
Opravdu 20 cm válečky a kde se ztratil vanilkový cukr?
odpověď
KuchniaLidla
přidáno před 427 dny
Dobrý den, Petře, vanilkový přidejte k ostatnímu cukru a vyšlehejte spolu s máslem a žloutky do pěny.
zobrazit vše