Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Štrúdl s jablky patří mezi nejoblíbenější moučníky české kuchyně. Připravit jej můžete z různých druhů těst – z listového, jogurtového, křehký nebo také tažený závin. Právě příprava tradičního taženého závinu však není úplně snadná. Podívejte se na video Romana Pauluse a dozvíte se, jak tenké by těsto mělo být, jakým způsobem ho „táhnout” a jak správně štrúdl zavinout.

 

Recept na přípravu těsta na tažený závin

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 50 ml rostlinného oleje
  • špetka soli
  • máslo

Postup:

Do mísy vsypeme mouku, přidáme vodu a olej a zaděláme těsto. Rozdělíme na dvě části a vypracujeme bochánky, které přendáme na talíř s olejem. Těsto opět polijeme olejem, zakryjeme fólií a vložíme na noc do lednice.

Na tažení těsta potřebujeme vyvýšený podstavec a utěrku. Takto připravenou pracovní plochu posypeme dostatečným množstvím mouky, položíme na ní těsto, které opět posypeme moukou a trochu rozválíme válečkem. Nejprve táhneme těsto dlaněmi, poté vytahujeme na pracovní ploše, až získáme požadovanou velikost a tloušťku.

Těsto pokapeme máslem, třetinu posypeme strouhankou, na kterou poklademe oloupaná a na plátky nakrájená jablka ochucená cukrem, tuzemákem, skořicí a citronovou šťávou. Můžeme přidat i rozinky.

Pomocí utěrky těsto zarolujeme, okraj pomažeme máslem a slepíme. Pomocí utěrky přeložíme štrúdl na vymazaný plech, potřeme máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30 minut.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.