Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Pokud jste si oblíbili blízkovýchodní kuchyni, určitě znáte sezamovou pastu tahini. A pokud ne, měli byste to rychle napravit. Šéfkuchař Roman Paulus ukáže, jak si připravit pastu ze sezamových semínek doma – hlavně to, jak sezam správně orestovat. K dotvoření tahini už pak bude stačit jen sezamový a slunečnicový olej a mixér. V lednici pasta vydrží až měsíc a bude skvěle chutnat například v hummusu, baba ganoush nebo s citronovou šťávou jako netradiční zálivka na salát.

Recept na tahini pastu 

Potřebujeme:  mixér

Suroviny:

  • 4 hrnky bílého sezamu
  • asi 4 lžíce panenského olivového oleje
  • asi 4 lžíce sezamového oleje

Postup:

Sezam na sucho v pánvi orestujeme. Poté ho důkladně rozmixujeme s oleji v mixéru nebo smoothie makeru.

 

Hotovou pastu skladujte v čisté uzavřené sklenici v lednici, kde vydrží až měsíc. Po delším stání se oddělí olej od zbytku pasty – to je v pořádku a před použitím stačí obsah skleničky promíchat.

 

Jak tahini použít?

Pasta se skvěle uplatní při výrobě hummusu, lilkové pomazánky baba ganoush a nebo přílohové cizrnové kaše.

 

Můžete s ní připravit i výborný dresing na salát. Stačí smíchat tahini, citronovou šťávu, sůl a pepř.


Když do Tahini přidáte kakao a med, získáte skvělou pomazánku pro děti.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.