
- Vánoční cukroví
- Išlské dortíčky
- Myslivecké knoflíčky
- Žabí hubičky
- Vanilkové rohlíčky
- Medvědí tlapky
- Mandlové sušenky
- Vánoční hvězdičky
- Citronové tyčinky
- Rumová tlačenka
- Nepečené kokosové kuličky
- Sněhové pusinky
- Vánočka
- Pistáciové košíčky
- Ořechové tyčinky s karamelem a čokoládovou polevou
- Ořechové košíčky s višněmi
- Bílková poleva na perníčky
- Sušenky ve sklenici
- Domácí Mozartovy koule
- Sádlové koláčky s povidly
- Skořicové cukroví slepované likérovým krémem
- Pařížské trubičky s krémem a pistáciemi
- Pistáciové bochánky se slaným karamelem
- Nepečená kakaovo-vanilková roláda
- Nepečené citronové kostičky
- Medovníkové koule
Co darovat kamarádce nebo taťkovi k Vánocům? No přece sušenky ve sklenici! Za pár minut máte hotový krásný jedlý dárek, který nadchne každého milovníka sladkého. Bude mu totiž stačit vysypat obsah sklenice do mísy, smíchat s máslem a vejcem, 11 minut péct a pravé americké cookies jsou hotové! Recept na sušenky ze sklenice vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus v Kulinářské akademii Lidlu. Získáte 3 různé příchutě sušenek (kokosové, brusinkové a s pekanovými ořechy), užitečné tipy k jejich výrobě a hlavně šablonu ke stažené etikety s návodem pro obdarovaného! Připravte cukroví ještě dnes, budou se vám hodit až dorazí nečekaná návštěva nebo zapomenete na něčí svátek 😉.
Recept na sušenky ve sklenici
Potřebujeme: pečicí papír, pěkné sklenice o objemu 1 l
Suroviny:
Sušenky s pomerančovou čokoládou a pekanovými ořechy
- 140 g hladké mouky
- 130 g celozrnné špaldové mouky
- 130 g třtinového cukru
- 140 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky mořské soli
- 125 g tmavé pomerančové čokolády
- 75 g pekanových ořechů
Tmavé sušenky s bílou čokoládou a brusinkami
- 130 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 120 g celozrnné špaldové mouky
- 130 g třtinového cukru
- 130 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky mořské soli
- 120 g bílé čokolády
- 75 g brusinek
Kokosové s mandlemi a bílou čokoládou
- 130 g krupicového cukru
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 130 g třtinového cukru
- 130 g hladké mouky
- 45 g strouhaného kokosu
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky mořské soli
- 90 g mandlí sekaných na hranolky
- 100 g bílé čokolády
Na pečení
- sklenice se směsí na sušenky
- 1 vejce
- 140 g másla
Postup:
Čokoládu a ořechy nakrájíme na menší kousky. Suroviny vrstvíme v uvedeném pořadí (aby byly barevně odlišené vrstvy) do sklenice. Naplněnou sklenici uzavřeme, ovážeme mašličkou, na kterou zavěsíme návod na upečení a můžeme věnovat jako milý dárek, třeba k Vánocům.
Tip: Šablonu na návod k zavěšení na sklenici můžete stáhnout níže.
Pro přípravu sušenek zhruba oddělíme lžící velké kousky od sypkých ingrediencí. Smícháme sypkou část s máslem a vejcem a vypracujeme těsto, do kterého ke konci zapracujeme i oddělené větší kousky. Z těsta tvarujeme kuličky velikosti pingpongového míčku, které lehce mezi dlaněmi zploštíme a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180° C asi 11 minut a vyndáme ještě světlé.
Z těsta můžete i vytvořit asi 5 cm vysoký válec, který obalíme potravinovou fólií a skladujeme až několik dní v lednici. Z odleželého těsta pak ukrajujeme 1,5 cm silné plátky, které pečeme stejným způsobem – už není třeba tvarovat kuličky.
Upečené sušenky necháme pár minut odpočinout na plechu. Jakmile ztuhnou a dají se bez rozpadání sundat, jsou připravené k jídlu. Sušenky jíme ideálně ještě teplé.
Komentáře (0)
zobrazit vše