Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Karamelky

Milujete karamelky nebo oblíbené polské bonbony Krowky (nebo správněji Krówki)? Možná se budete divit, jak snadné je si podobný recept připravit doma! Potřebujete k tomu jen několik základních ingrediencí – cukr, máslo a smetanu – a se zbytkem vám poradí šéfkuchař Roman Paulus. Zjistíte, jak správně připravit karamel a i jak z něho pomocí smetany a mléka vytvořit správně hustou karamelovou hmotu. Tu pak jen necháte pořádně vychladnout (nejdříve při pokojové teplotě, pak v lednici) a nakrájíte na malé kvádry – domácí karamelové potěšení je hotové!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 150 g krupicového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 30 g másla
  • pečicí forma 20×20 cm
  • pečicí papír

POSTUP

Cukr roztavíme a zkaramelizujeme v rozpáleném hrnci. Mezitím přivedeme smetanu do varu.

Do horkého karamelu opatrně vlijeme ohřátou smetanu, stáhneme a mícháme dokud nezískáme jednolitou hmotu bez hrudek. Pomalu vaříme asi 5 minut do krémové konzistence.

Tip: Správnou konzistenci zjistíte snadno. Do ledové vody nakapejte horký karamel se smetanou, počkejte 30 vteřin a následně vyndejte. Měli byste dosáhnout konzistence požadované karamelky. 

Jakmile je hustota správná, do horké hmoty vmícháme máslo, necháme rozpustit, dobře promícháme a následně vlijeme do formy vyložené pečicím papírem.

Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a následně vložíme alespoň na 2–3 hodiny do lednice.

Zatuhlé karamelky nakrájíme a v případě, že je chceme uchovat na později či darovat, zabalíme do pečicího papíru jako bonbony.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU