Rizoto
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Italská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Tajemství dobrého a chutného rizota se skrývá v použitém druhu rýže, který musí obsahovat větší množství škrobu. Díky tomu má pokrm jemnou krémovou konzistenci. Roman Paulus vám ukáže, na co byste během přípravy rizota měli dávat pozor a také jak rizoto podávat.



Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Zadejte počet porcí a my vám automaticky spočítáme potřebné suroviny.

Rizoto

  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × menší cibule
  • 200 g rýže Arborio Italiamo
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 50 ml suché bílé víno
  • 600 ml vývar (zeleninový, drůbeží, rybí)
  • šafrán nebo sépiové barvivo
  • 30 g máslo Pilos
  • 30 g parmazán Milbona

Krevety

  • 8 × krevety
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 200 g zelený chřest
  • cherry rajčata
  • čerstvé bylinky (např. tymián)
  • stroužky česnek

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 407 kJ / 336 kcal

Bílkoviny

18,10 g

Tuky

9,00 g

Vláknina

2,20 g

Sůl

1,50 g

Sacharidy

43,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Rizoto:

01.V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přisypeme rýži, zarestujeme, odlijeme vínem a necháme krátce provařit. Osolíme a přilijeme vývar. Vždy počkáme, až se vývar vstřebá do rýže a teprve poté přilijeme další vývar. Přidáme šafrán nebo sépiové barvivo a promícháme. Rýži vaříme al dente.

02.Jakmile bude rýže hotová, vmícháme do rizota máslo a nastrouhaný sýr. Rizoto a krevety se zeleninou podáváme v hlubším talíři.

Krevety:

03.Očištěné a oloupané krevety osolíme, opepříme a opečeme v rozpálené pánvi s olivovým olejem. Přidáme rozmáčknuté stroužky česneku, nasekané bylinky a trochu másla. Na konec vložíme do pánve spařený zelený chřest a cherry rajčata.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte 

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo