
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
- Piškotová roláda
- Obrácený koláč Tarte Tatin
- Kynutý makový květ
- Nadýchané lívance – suflé pancakes
- Škvarkové pagáčky
Punčový řez, neboli klasický český punčák, ochutnal snad každý, ale jen málokdo ho umí udělat! Nachystejte pro sebe nebo své blízké tento skvělý retro dezert. Šéfkuchař Roman Paulus vás provede celým postupem tak, abyste s trochou šikovnosti dokázali připravit skvělý punčák bez zaváhání. Nakonec zjistíte i jak legendární rumový řez krásně nazdobit.
Recept na punčový řez
Potřebujeme: forma 30×20 cm, cukrářský sáček
Suroviny:
Rumový rozvar:
- 1 l vody
- 450 g krupicového cukru
- 50 g citronové šťávy
- 250 ml tuzemáku
- 100 ml jahodového džemu + na slepení
- červené potravinářské barvivo
- 100 ml meruňkového džemu
- žluté potravinářské barvivo
Poleva:
- 400 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- asi 3 lžíce vody
- čokoládová poleva na zdobení
Postup:
Upečeme 3 piškotové pláty stejných rozměrů, jako máme formu. Jeden tlustý asi 4 cm, další dva tenčí – přibližně 1 cm. Necháme zcela vychladnout.
Tip: Jak upéct piškotové pláty se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Vodu, cukr, citronovou šťávu a tuzemák svaříme a rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné zamícháme jahodový džem a přidáme červené potravinářské barvivo. Do druhé poloviny zamícháme meruňkový džem a přidáme žluté barvivo.
Tlustý piškotový plát rozřízneme na 24 kvádrů (záleží na složitosti vzoru a velikosti formy).
Jeden tenký plát vložíme do formy a potřeme jahodovým džemem. Následně na plát vyskládáme kvádry tlustého piškotu, namočeného a lehce vyždímaného střídavě v červeném a žlutém rumovém rozvaru. Přikryjeme zbývajícím tenkým piškotem opět potřeným (dovnitř řezu) džemem. Lehce přimáčkneme a necháme v lednici vychladit alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.
Vychlazený řez otočíme dnem vzhůru a odebereme formu.
Z moučkového cukru, citronové šťávy, vody a trochy červené potravinářské barvy vypracujeme polevu, kterou rozetřeme na připravený řez.
Nakonec ozdobíme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout v lednici.
Komentáře (0)
zobrazit vše