Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Perník si většina z nás spojuje s Vánoci, ale tušili jste, že může skvěle chutnat i ledově studený? Kdo nevěří, tomu to dokáže šéfkuchař Roman Paulus se svým receptem na perníkovou zmrzlinu! Naučíte se, jak připravit základ ze žloutků i jak uvařit výbornou krémovou zmrzlinu s perníkovým kořením a medem. K dokončení kouzla pak postačí už jenom jednoduchý zmrzlinovač.

Recept na perníkovou zmrzlinu

Potřebujeme:  zmrzlinovač, sítko

Suroviny:

  • 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 130 g krupicového cukru
  • 40 g medu
  • 120 g žloutků (asi 6 kusů)
  • 1 lžička perníkového koření
  • nastrouhaný perník k podávání
  • lístky máty k podávání
  • oplatková trubička k podávání

Postup:

Smetanu a mléko nalijeme do hrnce, přidáme polovinu cukru, perníkové koření, přivedeme do varu a vypneme plamen.

Žloutky ručně vyšleháme s druhou polovinou cukru. Malou část mléčné směsi přilijeme ke žloutkům, metličkou důkladně promícháme a žloutky vlijeme do zbylého mléka. Přidáme med a za stálého míchání pomalu zahřejeme „na růži“ – to znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Přecedíme a necháme vychladnout.

Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.

Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku nebo rovnou servírujeme.

Podáváme posypané nastrouhaným perníkem, ozdobené lístky máty a oplatkovou trubičkou.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.