
- Ragú z lesního ovoce
- Palačinkové těsto
- Zapečené palačinky s tvarohem
- Smažený bezový květ
- Bezová pěna
- Sladká pohanka
- Tvarohová pěna
- Koblihy s meruňkami na víně
- Čokoládové ozdoby
- Malinová pyramida
- Čokoládová poleva
- Medové perníčky
- Linecké cukroví
- Vosí hnízda
- Ořechové vafle se šlehačkou a ovocem
- Vanilkovo-pudinkový krém na žloutkové věnečky
- Poleva na věnečky a punčový řez
- Tvarohová náplň a rychlé zákusky s meruňkou
- Ořechová náplň a rychlé ořechové větrníky
- Maková náplň a šneci z listového těsta
- Vanilková zmrzlina
- Zmrzlina ze slaného karamelu
- Podzimní dýňová zmrzlina
- Základní bílkovo-máslový krém
- Tvarohové kremrole s citronovým sněhem
- Perníková zmrzlina
Perník si většina z nás spojuje s Vánoci, ale tušili jste, že může skvěle chutnat i ledově studený? Kdo nevěří, tomu to dokáže šéfkuchař Roman Paulus se svým receptem na perníkovou zmrzlinu! Naučíte se, jak připravit základ ze žloutků i jak uvařit výbornou krémovou zmrzlinu s perníkovým kořením a medem. K dokončení kouzla pak postačí už jenom jednoduchý zmrzlinovač.
Recept na perníkovou zmrzlinu
Potřebujeme: zmrzlinovač, sítko
Suroviny:
- 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 300 ml plnotučného mléka
- 130 g krupicového cukru
- 40 g medu
- 120 g žloutků (asi 6 kusů)
- 1 lžička perníkového koření
- nastrouhaný perník k podávání
- lístky máty k podávání
- oplatková trubička k podávání
Postup:
Smetanu a mléko nalijeme do hrnce, přidáme polovinu cukru, perníkové koření, přivedeme do varu a vypneme plamen.
Žloutky ručně vyšleháme s druhou polovinou cukru. Malou část mléčné směsi přilijeme ke žloutkům, metličkou důkladně promícháme a žloutky vlijeme do zbylého mléka. Přidáme med a za stálého míchání pomalu zahřejeme „na růži“ – to znamená, že ohříváme do takové konzistence, aby po rozfouknutí směsi na vypouklé straně vařečky vznikl květu podobný tvar. Přecedíme a necháme vychladnout.
Vychladlou směs naplníme do namraženého zmrzlinovače a necháme zpracovávat asi 40 minut do požadované konzistence.
Hotovou zmrzlinu přendáme do krabičky a necháme ještě 20 minut zatuhnout v mrazáku nebo rovnou servírujeme.
Podáváme posypané nastrouhaným perníkem, ozdobené lístky máty a oplatkovou trubičkou.
Komentáře (0)
zobrazit vše