
- Vánoční cukroví
- Išlské dortíčky
- Myslivecké knoflíčky
- Žabí hubičky
- Vanilkové rohlíčky
- Medvědí tlapky
- Mandlové sušenky
- Vánoční hvězdičky
- Citronové tyčinky
- Rumová tlačenka
- Nepečené kokosové kuličky
- Sněhové pusinky
- Vánočka
- Pistáciové košíčky
- Ořechové tyčinky s karamelem a čokoládovou polevou
- Ořechové košíčky s višněmi
- Bílková poleva na perníčky
- Sušenky ve sklenici
- Domácí Mozartovy koule
- Sádlové koláčky s povidly
- Skořicové cukroví slepované likérovým krémem
- Pařížské trubičky s krémem a pistáciemi
- Pistáciové bochánky se slaným karamelem
- Nepečená kakaovo-vanilková roláda
- Nepečené citronové kostičky
- Medovníkové koule
Křehké těsto, poctivá ořechová náplň jako dělávala babička a šťavnatá sladká višeň uprostřed - to celé přelité čokoládovou polevou, ozdobené pekanovými ořechy a zasypané pistáciemi. Tento neodolatelný recept na tradiční vánoční cukroví vám ukáže šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se osvědčený recept na křehké a hluboké košíčky, návod na poctivou ořechovou náplň jako od babičky i tip, jak na to, aby košíčky zůstaly co nejvíc hluboké. Upečte si je už teď! Vydrží a vy se o adventu můžete věnovat už jenom jejich plnění a zdobení.
Recept na ořechové košíčky s višněmi
Potřebujeme: mixér, formičky na košíčky, váleček na těsto, kulaté vykrajovátko, kuchyňský robot, pečicí papír, potravinová fólie, alobal, váleček
Suroviny:
Košíčky
- 125 g moučkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 125 g másla
- špetka soli
- hladká mouka na podsypání
- čočka na zatížení
- višňový kompot
- čokoládová poleva
- pekanové ořechy na ozdobu
- sekané pistácie na ozdobu
Ořechová náplň
- 150 ml plnotučného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g piškotů
- 150 g másla
Postup:
Košíčky:
Z cukru, mouky, vejce, másla a soli vypracujeme těsto (předmícháme v kuchyňském robotu a dokončíme ručně, nebo těsto zpracujeme celé ručně), které rozdělíme do dvou asi 5 cm vysokých kvádrů, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) odpočinout. Ze studeného těsta vyválíme asi 3 mm tlustý plát, vykrájíme kolečka, které vtlačujeme do košíčkových formiček, přikryjeme alobalem, zatížíme čočkou a pečeme při 170 °C asi 7 minut do růžova.
TIP: Košíčky si můžeme napéct do zásoby a naplnit je, až když nás přepadne mlsná nebo nečekaná návštěva.
Ořechová náplň:
Mléko svaříme s cukrem, vmícháme mleté vlašské ořechy a piškoty. Vypneme plamen, do krému vmícháme máslo a hmotu necháme v lednici vychladnout.
Po vychladnutí do košíčků vložíme okapanou višeň z kompotu, zakryjeme ořechovým krémem a polijeme čokoládovou polevou, na kterou položíme půlku pekanového ořechu a posypeme sekanými pistáciemi. Skladujeme v lednici.
TIP: Jak udělat domácí čokoládovou polevu se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.
Komentáře (0)
zobrazit vše