Roman Paulus
Doba přípravy3 hod. 20 min.

Ořechové košíčky s višněmi

Křehké těsto, poctivá ořechová náplň jako dělávala babička a šťavnatá sladká višeň uprostřed - to celé přelité čokoládovou polevou, ozdobené pekanovými ořechy a zasypané pistáciemi. Tento neodolatelný recept na tradiční vánoční cukroví vám ukáže šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se osvědčený recept na křehké a hluboké košíčky, návod na poctivou ořechovou náplň jako od babičky i tip, jak na to, aby košíčky zůstaly co nejvíc hluboké. Upečte si je už teď! Vydrží a vy se o adventu můžete věnovat už jenom jejich plnění a zdobení.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Košíčky

  • 125 g moučkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 × vejce "M"
  • 125 g másla
  • 1 × špetka soli
  • hladká mouka na podsypání
  • čočka na zatížení
  • višňový kompot
  • čokoládová poleva
  • pekanové ořechy na ozdobu
  • sekané pistácie na ozdobu

Ořechová náplň

  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g piškotů
  • 150 g másla
  • mixér
  • formičky na košíčky
  • váleček na těsto
  • kulaté vykrajovátko
  • kuchyňský robot
  • pečicí papír
  • potravinová fólie
  • alobal

POSTUP

Košíčky:

Z cukru, mouky, vejce, másla a soli vypracujeme těsto (předmícháme v kuchyňském robotu a dokončíme ručně, nebo těsto zpracujeme celé ručně), které rozdělíme do dvou asi 5 cm vysokých kvádrů, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) odpočinout. Ze studeného těsta vyválíme asi 3 mm tlustý plát, vykrájíme kolečka, které vtlačujeme do košíčkových formiček, přikryjeme alobalem, zatížíme čočkou a pečeme při 170 °C asi 7 minut do růžova.

TIP: Košíčky si můžeme napéct do zásoby a naplnit je, až když nás přepadne mlsná nebo nečekaná návštěva.

Ořechová náplň:

Mléko svaříme s cukrem, vmícháme mleté vlašské ořechy a piškoty. Vypneme plamen, do krému vmícháme máslo a hmotu necháme v lednici vychladnout.

Po vychladnutí do košíčků vložíme okapanou višeň z kompotu, zakryjeme ořechovým krémem a polijeme čokoládovou polevou, na kterou položíme půlku pekanového ořechu a posypeme sekanými pistáciemi. Skladujeme v lednici.

TIP: Jak udělat domácí čokoládovou polevu se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU