Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Nadýchané větrníky, roztomilé profiterolky, žloutkové věnečky, ozdobné labutě nebo třeba úctyhodný croquembouche? Všechny spojuje jediné – odpalované těsto. Jak připravit domácí odpalované těsto ukáže šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Prozradí osvědčený recept na odpalované těsto, důležitý trik při pečení a jako bonus prozradí, jak si připravit věnečkové labutě, které ozdobí slavnostní stůl a rozzáří každý obličej. Zkuste je hned o víkendu, jsou jednodušší, než se může zdát!

Recept na odpalované těsto – věnečkové labutě

Potřebujeme:  cukrářský sáček, ozdobná špička, pečicí papír, šlehač                           

Suroviny:

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • sůl
  • 200 g hladké mouky
  • 5 vajec „M“
  • moučkový cukr na posypání
  • vanilkovo-máslový krém

Postup:

Vodu, máslo a špetku soli přivedeme společně do varu, vmícháme mouku a vaříme-odpalujeme tak dlouho, než se hmota přestane lepit na vařečku. Poté těsto odstavíme a necháme krátce vychladnout, následně vmícháme vejce a tím vznikne odpalované těsto.

Takto připravené těsto naneseme cukrářským sáčkem na plech vystlaný pečicím papírem. Vytvoříme tělíčka vlnovkou z ozdobné koncovky a krky nakreslíme hladkým tenkým koncem. Krků uděláme více pro případ, že se některé při tvoření zlomí.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut (krky vyndáme dříve, pečou se kratší dobu).

Tip: Při pečení neotvírejte troubu dokud nebudou krky hotové! Mohlo by se stát, že se kvůli tomu labutě nepovedou a těsto spadne.

Servírování:

Upečené těsto necháme vychladnout. Tělo labutě horizontálně rozřízneme na dvě půlky, horní díl rozdělíme ještě vertikálně a tím vytvoříme křídla.

Na spodní díl naneseme bohatou vrstvu oblíbeného krému, do kterého zapíchneme hlavičku labutě a přiklopíme rozevřenými křídly (oběma částmi vrchní půlky těla), které jsme předem zaprášili moučkovým cukrem.

Tip: Jak připravit vanilkovo-máslový krém zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Tip: Stejným způsobem připravíte i klasické žloutkové věnečky.

Komentáře (4)

  • HP

    HP
    přidáno před 150 dny
    Dobrý den, zkusila jsem dle Vašeho receptu labutě a věnečky a strašně se povedly, takže doporučuji, kde mohu (jednou jsem již dřív zkoušela s děsivým výsledkem...) - a přišlo mi to i jednoduché. Ráda bych se proto zeptala, jestli nemáte také nějaký recept na špičky a ovocné košíčky - hrozně bych je chtěla zkusit. Děkuji.

    odpověď

  • KuchniaLidla

    KuchniaLidla
    přidáno před 146 dny
    Dobrý den, máme velkou radost, že jste s receptem spokojená. Recept na špičky zatím nemáme, ale zapíšeme si ho na seznam, děkujeme za tip :-) Těsto na ovocné košíčky udělejte podle tohoto receptu - https://kuchynelidlu.cz/kulinarska-akademie-lidlu/korpus-na-ovocny-kolac Náplň můžete zvolit podle libosti. Ovoce a želatinu jistě máte a kdybyste chtěla nějaký dobrý krém, zkuste třeba náš vanilkovo-pudinkový ;-) https://kuchynelidlu.cz/kulinarska-akademie-lidlu/vanilkovo-pudinkovy-krem-na-zloutkove-venecky Přejeme hodně zdaru při pečení :-)

  • Host

    Host
    přidáno před 164 dny
    Dobrý den. Děkuji za video. Zkouším. Přeji krásné dny.

    odpověď

  • Hanka

    Hanka
    přidáno před 209 dny
    Děkuji Vám pane Paulusi za parádní kuchařské návody a vychytávky. Dost často je využívám a moc nám vše chutná.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.