Odpalované těsto – věnečkové labutě

play Přehrát video recept
Odpalované těsto – věnečkové labutě
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Nadýchané větrníky, roztomilé profiterolky, žloutkové věnečky, ozdobné labutě nebo třeba úctyhodný croquembouche? Všechny spojuje jediné – odpalované těsto. Jak připravit domácí odpalované těsto ukáže šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Prozradí osvědčený recept na odpalované těsto, důležitý trik při pečení a jako bonus prozradí, jak si připravit věnečkové labutě, které ozdobí slavnostní stůl a rozzáří každý obličej. Zkuste je hned o víkendu, jsou jednodušší, než se může zdát!

Tagy

Základy pečení a zdobení

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Recept na odpalované těsto – věnečkové labutě

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • sůl
  • 5 × vajec „M“
  • moučkový cukr na posypání
  • vanilkovo-máslový krém

Orientační nutriční hodnoty

Energie

7 539 kJ / 1 803 kcal

Bílkoviny

52,90 g

Tuky

106,80 g

Vláknina

5,40 g

Sůl

0,90 g

Sacharidy

154,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Vodu, máslo a špetku soli přivedeme společně do varu, vmícháme mouku a vaříme-odpalujeme tak dlouho, než se hmota přestane lepit na vařečku. Poté těsto odstavíme a necháme krátce vychladnout, následně vmícháme vejce a tím vznikne odpalované těsto.

02.Takto připravené těsto naneseme cukrářským sáčkem na plech vystlaný pečicím papírem. Vytvoříme tělíčka vlnovkou z ozdobné koncovky a krky nakreslíme hladkým tenkým koncem. Krků uděláme více pro případ, že se některé při tvoření zlomí.

03.Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut (krky vyndáme dříve, pečou se kratší dobu).

Při pečení neotvírejte troubu dokud nebudou krky hotové! Mohlo by se stát, že se kvůli tomu labutě nepovedou a těsto spadne.

Servírování:

04.Upečené těsto necháme vychladnout. Tělo labutě horizontálně rozřízneme na dvě půlky, horní díl rozdělíme ještě vertikálně a tím vytvoříme křídla.

05.Na spodní díl naneseme bohatou vrstvu oblíbeného krému, do kterého zapíchneme hlavičku labutě a přiklopíme rozevřenými křídly (oběma částmi vrchní půlky těla), které jsme předem zaprášili moučkovým cukrem.

Jak připravit vanilkovo-máslový krém zjistíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Stejným způsobem připravíte i klasické žloutkové věnečky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo