Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Těšíte se na velikonoční mazanec? Udělejte ho letos netradičně v podobě velikonočního věnce z kynutého těsta. Jak na to prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se recept na kynuté těsto na mazanec,  jak udělat dolíky do  pečeného věnce, aby v nich pak mohly sedět kraslice, i jak sladký věnec uplést, aby držel pěkně tvar. Letošní Velikonoce tak budou tradiční a neobvyklé zároveň.

Recept na mazancový věnec

Potřebujeme:  mašlovačku, pečicí papír     

Suroviny:

  • 35 g droždí
  • 120 g cukru krystal
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 600 g polohrubé mouky + na pomoučnění
  • 2 lžíce rozinek namočených v tuzemáku
  • 1 lžíce mandlí bez slupky
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 1 lžička soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce „M” na potření
  • 1 lžíce mandlových lupínků na posypání

Postup:

Z droždí, lžíce cukru a vlažného mléka připravíme kvásek, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.

Změklé máslo utřeme se cukrem a žloutky do pěny, přidáme nastartovaný kvásek, prosátou mouku, rozinky namočené v tuzemáku, nasekané mandle, tuzemák, sůl, vanilkový cukr a vypracujeme hladké elastické těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.

Poté pomoučníme pracovní plochu, těsto znovu zpracujeme, rozdělíme na 3 části a upleteme copánek, který zatočíme do tvaru věnce. Ten přeneseme na plech potřený olejem, nebo s pečicím papírem, kde ho necháme naposledy pod utěrkou nakynout.

Pomůžeme si kovovými kroužky, které nám udrží správný tvar. Jeden dáme na vnější okraj, druhý po vnitřním okraji a do věnce zasadíme několik malých kroužků velikosti vejce, které jsme pomazali olejem.

 

Tip: Pokud nemáte kovové kroužky nevadí. Věnec můžete upéct i bez nich – bude mít přirozený nepravidelný tvar. Do věnce můžete zasadit natvrdo vařená vejce, které po upečení a odstranění vytvoří vhodný důlek.

 

Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 20–25 minut. Necháme vychladnout, odstraníme kroužky, naaranžujeme kraslice a ozdobíme mašlí.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.