Linecké cukroví
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Představte si Vánoce bez tradičního lineckého cukroví … brrr! Naštěstí může zůstat jen u mrazivé představy, protože nám šéfkuchař Roman Paulus ukáže osvědčený recept na domácí linecké pečivo ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se osvědčený recept na linecké těsto, zjistíte jak dlouho a na kolik stupňů linecké péct i tip, jak dlouho nechat linecké rozležet. Zavolejte děti, vytáhněte oblíbená vykrajovátka, pusťte koledy a vrhněte se s námi do oblíbené sváteční kratochvíle – tradiční pečení poctivého vánočního cukroví.

Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Linecké cukroví

  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 × bio citron (kůra)
  • 1 × špetka soli
  • 1 × vanilkový cukr
  • 3 × vejce (žloutky)
  • malinový džem

Orientační nutriční hodnoty

Energie

13 114 kJ / 3 135 kcal

Bílkoviny

40,50 g

Tuky

179,60 g

Vláknina

8,70 g

Sůl

0,30 g

Sacharidy

339,10 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Do mísy dáme změklé máslo, cukry, mouku, kůru z citronu, špetku soli, žloutky a promícháme nejdříve v kuchyňském robotu, a poté těsto vypracujeme rukama. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici zabalené v potravinové fólii.

02.Za podsypávání vyválíme plát silný 3 mm a vykrajovátky vykrajujeme různé tvary, půlku z nich s otvorem uprostřed. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C pár minut, lehce do růžova. Vychladlé díly potřeme ideálně kyselým džemem (pouze spodní díl) a slepíme k sobě.

03.Hotové cukroví můžeme ihned jíst, ale nejlepší bude, když ho necháme 2-3 týdny odležet.

Hotové linecké můžete ozdobit čokoládovou polevou (jak na ní se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde), nebo posypat moučkovým cukrem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo