Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Představte si Vánoce bez tradičního lineckého cukroví … brrr! Naštěstí může zůstat jen u mrazivé představy, protože nám šéfkuchař Roman Paulus ukáže osvědčený recept na domácí linecké pečivo ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se osvědčený recept na linecké těsto, zjistíte jak dlouho a na kolik stupňů linecké péct i tip, jak dlouho nechat linecké rozležet. Zavolejte děti, vytáhněte oblíbená vykrajovátka, pusťte koledy a vrhněte se s námi do oblíbené sváteční kratochvíle – tradiční pečení poctivého vánočního cukroví.

Recept na linecké cukroví

Potřebujeme:  pečicí papír, vánoční vykrajovátka, váleček na těsto, potravinová fólie, kuchyňský robot  

Suroviny:

  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 bio citron (kůra)
  • sůl
  • vanilkový cukr
  • 3 vejce (žloutky)
  • malinový džem

Postup:

Do mísy dáme změklé máslo, cukry, mouku, kůru z citronu, špetku soli, žloutky a promícháme nejdříve v kuchyňském robotu, a poté těsto vypracujeme rukama. Necháme odpočinout alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici zabalené v potravinové fólii.

Za podsypávání vyválíme plát silný 3 mm a vykrajovátky vykrajujeme různé tvary, půlku z nich s otvorem uprostřed. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C pár minut, lehce do růžova. Vychladlé díly potřeme ideálně kyselým džemem (pouze spodní díl) a slepíme k sobě.

Hotové cukroví můžeme ihned jíst, ale nejlepší bude, když ho necháme 2-3 týdny odležet.

Tip: Hotové linecké můžete ozdobit čokoládovou polevou (jak na ní se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde), nebo posypat moučkovým cukrem.

Komentáře (2)

  • Miloslav Kristek, e-mail douglaska8@seznam.cz

    Miloslav Kristek, e-mail douglaska8@seznam.cz
    přidáno před 49 dny
    Pane Paulusi, oblíbil jsem si v Jugoslávii fazolová jídla "prebranac" a "tavče na kravče". To druhé jídlo má více názvů, asi podle toho, odkud pochází kuchař, protože v různých obměnách lze na něj narazit na celém Balkánu. Na jednu obměnu jsem narazil v Olomouci v malé hospůdce, provozované Albánci, ale ta mě nepotěšila, protože byla příšerně pálivá. Ještě nikdy se mi prebranac nepodařilo doma uvařit tak, aby chutnalo stejně jako třeba v Bělehradě. Recept mám dobrý a to přímo od profesionálního kuchaře v hotelu, kde bydlívám a stravuji se tam. Ten prebranac není běžně na jídelním lístku, není ani v hotelu, kde bydlívám, ale s těmi jejich fazolemi mi ho připraví za 30 minut. Podle něj je problém právě ve fazolích. Oni používají fazole "tetovac", které u nás nejsou v obchodech. Pokud znáte tato jídla, myslíte prosím, že je možné tetovac nahradit nějakými fazolemi u nás dostupnými? S díky Miloslav Kristek Protože nevím, jak bych se dostal k odpovědi, posílám to znovu a připojuji spojení na mně pro případ, že budete ochoten mi odpovědět. Ještě jednou dík.

    odpověď

  • D

    D
    přidáno před 396 dny
    Bubi

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.