Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Máte rádi kyselo? Tak to vám jistě zachutná i tradiční česká kulajda podle Romana Pauluse. Sladkokyselá krémová polévka z čerstvých hub a kopru, zjemněná smetanou a doplněná o orestované brambory, se rychle dostane na seznam vašich oblíbených rodinných receptů. Jednoduchý a rychlý návod na kulajdu najdete v Kulinářské akademii Lidlu a rovnou se můžete těšit i na tipy, jak kopr v kulajdě udržet zelený, jaké houby se do ní nejlépe hodí a jak na to, aby se kulajda nesrazila. Vyzkoušejte náš nejlepší recept na kulajdu ještě dnes!

Recept na kulajdu

Suroviny:

  • 5 bobkových listů
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžíce kmínu
  • hrst sušených hub
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • krupicový cukr dle chuti
  • sůl
  • ocet dle chuti
  • 200 ml zakysané smetany
  • 100 g lišek
  • pepř
  • 100 g vařených brambor
  • hrst čerstvého kopru
  • 4 pošírovaná vejce

Postup:

Z bobkových listů, celého pepře, nového koření, kmínu a sušených hub připravíme 300 ml vývaru.

Ze dvou lžic másla a mouky si připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. Podlijeme vroucím kuřecím vývarem, rozmícháme, přidáme houbový vývar, ochutíme cukrem, solí a octem a necháme povařit 15-20 minut.

Do základu přidáme zakysanou smetanu, ještě jednou krátce provaříme. Hotovou kulajdu dochutíme podle potřeby.

V rozpálené pánvi na másle orestujeme čerstvé lišky, osolíme, opepříme, přidáme vařené a nakrájené brambory a zasypeme nasekaným koprem.

TIP: Namísto lišek můžete použít i čerstvé houby nasbírané v lese.

Do talíře nandáme orestované houby s bramborami a koprem, na ně položíme pošírované vejce, ozdobíme čerstvým koprem a zalijeme kulajdou.

TIP: Jak připravit pošírované vejce se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Komentáře (2)

  • Pípa

    Pípa
    přidáno před 48 dny
    ….nic proti Romanu Paulusovi, je to kuchař par excelence, ale tohle nazvat kulajdou je dost přes čáru! To by ho jihočeské babičky svinským krokem hnaly, kdyby jim takovou šmakuládu předložil. Nevím, co je to za pitomou módu, za každou cenu předělávat tradiční osvědčené recepty, které jsou většinou po generace vyzkoušené a jednoznačně nejlepší.

    odpověď

  • Host

    Host
    přidáno před 18 dny
    Přesně tak. Člověk se chce najíst a né, abych jedl očima...

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.