Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Chuťovka na party, na setkání s přáteli nebo rychlý oběd, který zažene chuť na asijskou kuchyni – jarní závitky se hodí na každou z těchto příležitostí. Náplň můžete měnit dle vlastního uvážení nebo kombinovat omáčky, jimiž závitky ochucujete. V následujícím videu Kulinářské akademie Lidlu poznáte velice snadný recept na zeleninové jarní závitky. Roman Paulus je připraví od základu podle originálního receptu. Dozvíte se, jak nakrájet zeleninu, jak je naplnit a usmažit, aby byly křupavé, ale hlavně jaké použít koření a omáčky, aby chuť závitků byla opravdu asijská. Tak rychle k woku!

Recept na zeleninové jarní závitky

Suroviny

  • rostlinný olej
  • 40 g rýžových nudlí (namočených ve vodě)
  • černý pepř
  • 1,5 hrnku bílého zelí
  • 1 hrnek nastrouhané mrkev
  • 1 hrnek hráškových lusků
  • 2 – 3 shitake houby
  • 6 stonků koriandru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíc ústřicové omáčky
  • ½ lžičky škrobu rozmíchané v 1 lžíci vody
  • 1 lžíce cukru
  • sezamový olej
  • 1 balení těsta na jarní závitky
  • mouka s vodou na slepení

Postup

V rozehřáté wok pánvi orestujeme najemno nakrájený česnek a opepříme. Přidáme houby shitake nakrájené na malé kostičky, nahrubo nastoruhanou mrkev, bílé zelí nakrájené na úzké, asi 3 cm dlouhé nudličky, podlijeme trochou vody, přilijeme trochu sezamového oleje, přidáme nakrájené hráškové lusky, trochu cukru, namočené rýžové nudle nakrájené na kousky dlouhé 2-3 cm, na malé kousky nakrájené stonky koriandru (můžete použít i listy), ochutíme ústřicovou a sójovou omáčkou a přidáme škrob rozmíchaný ve vodě, aby celou směs stabilizoval. Necháme trochu vychladnout.

Tip: Zeleninu můžete i osolit, pozor však na množství, přidává se sójová omáčka, která je už slaná.

Jednotlivé vrstvy těsta oddělíme a přikryjeme vlhkou utěrkou (ne úplně mokrou!).

Těsto připravíte na plochu jako kosočtverec, doprostřed dáme asi větší lžíci připravené směsi, zabalíme, pořádně utáhujeme, rohy potřeme směsí mouky a vody a přilepíme.

Tip: Rolky můžete připravit dopředu, zmrazit a příště použít rovnou z mrazáku do pánve.

Závitky smažíme v rozehřáté wok pánvi s větší množstvím oleje 3-4 minut dozlatova (lze též připravovat ve fritovacím hrnci). Rolky vyndáváme na papírové utěrce, aby okapal přebytečný olej.

Servírování

Podáváme se sladko-kyselou omáčkou, kterou si můžete připravit též podle Kulinářské akademie Lidlu, recept najdete zde.

Tip: Milovníci masa si mohou připravit masovou verzi s mletým masem, které smíchejte se lžičkou sójové omáčky.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.