Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Měli jste už někdy olihně? A zkoušeli jste je připravit u sebe doma ? Je to snadné, když víte, jak na to, a šéfkuchař Roman Paulus to rád prozradí. Naučíte se, jak olihni snadno zbavit vnitřností i chrupavek a jak s čerstvým masem zacházet, abyste si na něm pak co nejlépe pochutnali. Největší radost vám olihně udělají v těstovinách, rizotu a salátech nebo jen tak restované či smažené.

Jak zpracovat oliheň

Suroviny:

  • celé čerstvé olihně

Postup:

Nejprve opatrně vytáhneme hlavu s vnitřnostmi z těla (klobouku). Z vytaženého kusu odřízneme chapadla.

 

Tip: Pokud se nám během tohoto kroku podaří zachytit inkoust, můžeme ho použít jako potravinářské barvivo třeba na domácí těstoviny.

 

Uprostřed chapadel je zobák, který vyndáme.

Tělo olihně stáhneme z kůže a zevnitř vytáhneme průhlednou chrupavku. Z kůže odtrhneme ploutve, které také využijeme do jídla.

Chapadla, ploutve a tělo důkladně omyjeme a před vařením osušíme.

Kůži, vnitřnosti, zobák a chrupavku vyhodíme (nebo raději dáme domácím mazlíčkům 😉).

 

Na co oliheň použít?

Z těla můžete nakrájet kroužky, které obalíte v těstíčku, osmažíte a můžete podávat jako chuťovku na oslavě s chilli majonézou.

Ploutve, chapadla i tělo lze využít jako kterékoli jiné mořské plody k přípravě ve wok pánvi, k těstovinám nebo do salátu.

 

Tip: Pokud budete mít větší olihně a tedy i chapadla, mohou se vařit o trochu déle než tělo a ploutve. V takovém případě tělo a ploutve přidejte do jídla o trochu později.

 

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.