Kuchyně
Česká
Počet porcí
6 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Houbový kuba je tradiční jídlo českých Vánoc. I proto se Roman Paulus rozhodl připravit přehledný recept, ať víte, jak na to! Zjistíte, jak správně připravit základ na kubu i jak si nachystat houby, aby výsledná směs nebyla příliš vodnatá. Oproti zavedeným receptům přidává Roman Paulus i šťouchané brambory, které zajistí, že kuba drží krásně pohromadě a navíc není tak mastný. Nakonec, pokud budete chtít, můžete nahradit kroupy pohankou a získat tak chutnou bezlepkovou verzi.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
2 076 kJ / 496 kcal
Bílkoviny
14,80 g
Tuky
10,40 g
Vláknina
16,50 g
Sůl
2,00 g
Sacharidy
94,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.V jednom hrnci si den předem namočíme ve vodě kroupy, které druhý den uvaříme doměkka.
02.Ve druhém hrnci uvaříme v neosolené vodě brambory ve slupce. Necháme vychladnout a druhý den je oloupeme a rozšťoucháme. V míse necháme přes noc sušené houby namočené ve vodě. Druhý den houby slijeme a vyždímáme.
03.V pánvi s rozehřátým sádlem dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme vyždímané houby, orestujeme, osolíme, opepříme a vypneme plamen.
04.Směs smícháme s vařenými kroupami, šťouchanými brambory a ochutíme kmínem a majoránkou.
05.Hmotu přendáme do pekáče vymazaného rozpuštěným sádlem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, aby vznikla křupavá kůrka.
06.Houbový kuba se hodí jako hlavní jídlo, ale i jako chutná příloha.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT