Houbový kuba s bramborem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Houbový kuba je tradiční jídlo českých Vánoc. I proto se Roman Paulus rozhodl připravit přehledný recept, ať víte, jak na to! Zjistíte, jak správně připravit základ na kubu i jak si nachystat houby, aby výsledná směs nebyla příliš vodnatá. Oproti zavedeným receptům přidává Roman Paulus i šťouchané brambory, které zajistí, že kuba drží krásně pohromadě a navíc není tak mastný. Nakonec, pokud budete chtít, můžete nahradit kroupy pohankou a získat tak chutnou bezlepkovou verzi.

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 3 × lžíce vepřové sádlo + na vymazání
  • 3 × střední cibule
  • 5 × stroužek česnek
  • 3 × hrst sušené houby
  • keramický mlýnek s mořskou solí
  • keramický mlýnek s pepřem
  • 400 g ječné kroupy
  • 1 kg brambory
  • 1 × lžička celý kmín
  • 2 × lžíce majoránka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 076 kJ / 496 kcal

Bílkoviny

14,80 g

Tuky

10,40 g

Vláknina

16,50 g

Sůl

2,00 g

Sacharidy

94,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.V jednom hrnci si den předem namočíme ve vodě kroupy, které druhý den uvaříme doměkka.

02.Ve druhém hrnci uvaříme v neosolené vodě brambory ve slupce. Necháme vychladnout a druhý den je oloupeme a rozšťoucháme. V míse necháme přes noc sušené houby namočené ve vodě. Druhý den houby slijeme a vyždímáme.

03.V pánvi s rozehřátým sádlem dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme vyždímané houby, orestujeme, osolíme, opepříme a vypneme plamen.

04.Směs smícháme s vařenými kroupami, šťouchanými brambory a ochutíme kmínem a majoránkou.

05.Hmotu přendáme do pekáče vymazaného rozpuštěným sádlem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, aby vznikla křupavá kůrka.

06.Houbový kuba se hodí jako hlavní jídlo, ale i jako chutná příloha.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo