Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Houbový kuba je tradiční jídlo českých Vánoc. I proto se Roman Paulus rozhodl připravit přehledný recept, ať víte, jak na to! Zjistíte, jak správně připravit základ na kubu i jak si nachystat houby, aby výsledná směs nebyla příliš vodnatá. Oproti zavedeným receptům přidává Roman Paulus i šťouchané brambory, které zajistí, že kuba drží krásně pohromadě a navíc není tak mastný. Nakonec, pokud budete chtít, můžete nahradit kroupy pohankou a získat tak chutnou bezlepkovou verzi.

Recept na houbového kubu s bramborem

Potřebujeme:  šťouchadlo, kovové sítko, zapékací mísa

Suroviny:

  • 3 lžíce vepřového sádla + na vymazání
  • 3 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 hrsti sušených hub
  • keramický mlýnek s mořskou solí
  • keramický mlýnek s pepřem
  • 400 g ječných krup
  • 1,2 kg brambor
  • 1 lžičku celého kmínu
  • 2 lžíce majoránky

Postup:

V jednom hrnci si den předem namočíme ve vodě kroupy, které druhý den uvaříme doměkka.

Ve druhém hrnci uvaříme v neosolené vodě brambory ve slupce. Necháme vychladnout a druhý den je oloupeme a rozšťoucháme. V míse necháme přes noc sušené houby namočené ve vodě. Druhý den houby slijeme a vyždímáme.

 

V pánvi s rozehřátým sádlem dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme vyždímané houby, orestujeme, osolíme, opepříme a vypneme plamen.

Směs smícháme s vařenými kroupami, šťouchanými brambory a ochutíme kmínem a majoránkou.

 

Hmotu přendáme do pekáče vymazaného rozpuštěným sádlem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, aby vznikla křupavá kůrka.

 

Houbový kuba se hodí jako hlavní jídlo, ale i jako chutná příloha.

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.