
Houbový kuba je tradiční jídlo českých Vánoc. I proto se Roman Paulus rozhodl připravit přehledný recept, ať víte, jak na to! Zjistíte, jak správně připravit základ na kubu i jak si nachystat houby, aby výsledná směs nebyla příliš vodnatá. Oproti zavedeným receptům přidává Roman Paulus i šťouchané brambory, které zajistí, že kuba drží krásně pohromadě a navíc není tak mastný. Nakonec, pokud budete chtít, můžete nahradit kroupy pohankou a získat tak chutnou bezlepkovou verzi.
Recept na houbového kubu s bramborem
Potřebujeme: šťouchadlo, kovové sítko, zapékací mísa
Suroviny:
- 3 lžíce vepřového sádla + na vymazání
- 3 střední cibule
- 5 stroužků česneku
- 3 hrsti sušených hub
- keramický mlýnek s mořskou solí
- keramický mlýnek s pepřem
- 400 g ječných krup
- 1,2 kg brambor
- 1 lžičku celého kmínu
- 2 lžíce majoránky
Postup:
V jednom hrnci si den předem namočíme ve vodě kroupy, které druhý den uvaříme doměkka.
Ve druhém hrnci uvaříme v neosolené vodě brambory ve slupce. Necháme vychladnout a druhý den je oloupeme a rozšťoucháme. V míse necháme přes noc sušené houby namočené ve vodě. Druhý den houby slijeme a vyždímáme.
V pánvi s rozehřátým sádlem dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme vyždímané houby, orestujeme, osolíme, opepříme a vypneme plamen.
Směs smícháme s vařenými kroupami, šťouchanými brambory a ochutíme kmínem a majoránkou.
Hmotu přendáme do pekáče vymazaného rozpuštěným sádlem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, aby vznikla křupavá kůrka.
Houbový kuba se hodí jako hlavní jídlo, ale i jako chutná příloha.
Komentáře (0)
zobrazit vše