Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Grilovaná vepřová žebírka

Grilovaná vepřová žebra jsou jednou z nejoblíbenějších barbeque pochoutek. Šéfkuchař Roman Paulus ví, jak na ně, a rád to prozradí! Aby byla žebírka co nejlepší, je dobré je alespoň dva dny dopředu naložit do roztoku se solí a kořením. Pak už stačí jen trochu trpělivosti u grilu. Pokud je máte rádi zauzenější, snadno si pomůžete dřevěnými odštěpky namočenými ve vodě. A nakonec se naučíte připravit i jednoduchou přílohu v podobě grilovaných vařených brambor s ochucenou zakysanou smetanou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Grilovaná vepřová žebírka

  • 2,5 kg vepřových krátkých žeber
  • Barbecue omáčka Grill&Fun
  • salát Coleslaw
  • brambory
  • keramický mlýnek s mořskou solí
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 × lžíce sekané pažitky
  • 4 × stroužky česneku

Solný roztok

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 10 × kuliček nového koření
  • 25 × kuliček celého černého pepře
  • 5 × bobkových listů

POSTUP

Z vody, soli, nového koření, celého pepře a bobkových listů připravíme solný lák. Nachystáme takové množství, aby se do něj celá žebra dala ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme 2–3 dny uzrát.

Rozleželá žebra osušíme a grilujeme v chladnější části grilu. Při vložení masa by měl gril ideálně mít kolem 250 °C aby se maso zatáhlo a následně necháme teplotu spadnout na 180 °C a grilujeme doměkka. Mezitím si ve slupce uvaříme celé brambory.

Tip: Gril během grilování zavírejte, aby nezačalo uhlí hořet.

Skoro hotová žebra potřeme barbecue omáčkou z vrchní strany a přidáme předem namočené odštěpky z tvrdého dřeva, aby se maso proudilo. Do grilu vložíme i rozpůlené připravené brambory a necháme 20 minut zagratinovat.

Tip: Jak si připravit domácí barbecue omáčku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Opečené brambory osolíme, pokapeme zakysanou smetanou smíchanou s nasekanou čerstvou pažitkou a prolisovaným česnekem. Přidáme celá zkaramelizovaná žebra a salát Coleslaw.

Tip: Jak si připravit domácí Coleslaw se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU