Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Grilovaná vepřová žebra jsou jednou z nejoblíbenějších barbeque pochoutek. Šéfkuchař Roman Paulus ví, jak na ně, a rád to prozradí! Aby byla žebírka co nejlepší, je dobré je alespoň dva dny dopředu naložit do roztoku se solí a kořením. Pak už stačí jen trochu trpělivosti u grilu. Pokud je máte rádi zauzenější, snadno si pomůžete dřevěnými odštěpky namočenými ve vodě. A nakonec se naučíte připravit i jednoduchou přílohu v podobě grilovaných vařených brambor s ochucenou zakysanou smetanou.

Recept na grilovaná vepřová žebírka

 

Potřebujeme:  grill, uhlí, odštěpky z tvrdého dřeva

Suroviny:

  • 2–3 kg vepřových krátkých žeber
  • Barbecue omáčka Grill&Fun
  • salát Coleslaw
  • brambory
  • keramický mlýnek s mořskou solí
  • 400 g zakysané smetany
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • 4 stroužky česneku

Solný roztok:

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • 10 kuliček nového koření
  • 25 kuliček celého černého pepře
  • 5 bobkových listů

Postup:

Z vody, soli, nového koření, celého pepře a bobkových listů připravíme solný lák. Nachystáme takové množství, aby se do něj celá žebra dala ponořit nebo zavakuovat. Maso v něm necháme 2–3 dny uzrát.

 

Rozleželá žebra osušíme a grilujeme v chladnější části grilu. Při vložení masa by měl gril ideálně mít kolem 250 °C aby se maso zatáhlo a následně necháme teplotu spadnout na 180 °C a grilujeme doměkka. Mezitím si ve slupce uvaříme celé brambory.

 

Tip: Gril během grilování zavírejte, aby nezačalo uhlí hořet.

 

Skoro hotová žebra potřeme barbecue omáčkou z vrchní strany a přidáme předem namočené odštěpky z tvrdého dřeva, aby se maso proudilo. Do grilu vložíme i rozpůlené připravené brambory a necháme 20 minut zagratinovat.

 

Tip: Jak si připravit domácí barbecue omáčku se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

 

Opečené brambory osolíme, pokapeme zakysanou smetanou smíchanou s nasekanou čerstvou pažitkou a prolisovaným česnekem. Přidáme celá zkaramelizovaná žebra a salát Coleslaw.

 

Tip: Jak si připravit domácí Coleslaw se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Komentáře (2)

  • Host

    Host
    přidáno před 30 dny
    Ráda bych to ochutnala, 🥰

    odpověď

  • lida

    lida
    přidáno před 69 dny
    vyborné

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.