
- Krémové polévky
- Druhy polévek
- Štědrovečerní rybí polévka
- Játrové knedlíčky
- Krupicové noky
- Minestrone
- Ledová okurková polévka
- Celerový krém
- Bramboračka
- Houbový krém
- Gazpacho
- Polévka s rybami a mořskými plody
- Bramborovo-pórkový krém
- Topinamburový krém
- Kaštanový krém
- Tomatová polévka
- Tomatová polévka s chlebem
- Polévka ze sladkých brambor a zázvoru
- Kulajda
- Dýňová polévka s kokosovým mlékem
- Pho Bo - vietnamská hovězí polévka s nudlemi
- Polévka z medvědího česneku
- Kopřivová polévka s bylinkovými krutonky
- Chřestová polévka
- Studená ředkvičková polévka
- Brokolicová polévka s kešu pastou
- Tradiční játrové knedlíčky
- Kyselo
- Česnečka
Co uvařit z dýně? Zkuste naši osvědčenou dýňovou polévku. Jak na ní vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus v receptu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se i tipy, jaké koření se do krémové polévky nejlépe hodí, jak správně dýni připravit i tajnou ingredienci, která dodá dýňovému krému nádech svěžesti. Připravte si exotické kokosové mléko, voňavé koření, poctivý med, čerstvou smetanu a domácí vývar a můžete se pustit do přípravy typické podzimní polévky, která vás zasytí a zahřeje i za podzimních sychravých večerů.
Recept na dýňovou polévku s kokosovým mlékem
Potřebujeme: mixér, kovové síto
Suroviny:
- 1 kg dužiny z dýně
- 15 tobolek kardamomu
- 2 lžíce semínek koriandru
- 5 lžic dýňového oleje + na ozdobu
- 120 g másla
- 100 g květového medu
- sůl
- extra panenský olivový olej
- 80 g čerstvého zázvoru
- 1 červená šalotka
- 100 g světlé části pórku
- 2 l kuřecího (zeleninového) vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- 100 ml smetany (33 % tuku)
- 250 ml čerstvé pomerančové šťávy
- pražená a solená dýňová semínka
Postup:
Dýni očistíme, vydlabeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do pekáče. Přidáme celý kardamom, semínka koriandu, dýňový olej, 100 g rozpuštěného másla, med a sůl a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 40-50 minut do změknutí.
V rozpáleném hrnci s olivovým olejem a lžící másla orestujeme oloupaný a nakrájený čerstvý zázvor, nahrubo nasekanou šalotku, bílou část pórku nakrájenou na kolečka. Přidáme předpečenou dýni i s kořením, orestujeme, podlijeme vývarem a vaříme 25-30 minut.
TIP: Vegetariáni mohou použít zeleninový vývar namísto kuřecího. Jak na domácí vývar se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.
Po provaření přidáme kokosové mléko, smetanu a čerstvou pomerančovou šťávu. Necháme krátce probublat a poté rozmixujeme. Polévku slijeme přes kovové sítko a pomocí naběračky propasírujeme.
Ochutnáme a dle potřeby přidáme pomerančovou šťávu, osolíme a zjemníme kouskem másla.
Servírování:
Horkou polévku nandáme do misky, pokapeme dýňovým olejem a posypeme několika dýňovými semínky.
Komentáře (0)
zobrazit vše