Dýňová polévka s kokosovým mlékem

play Přehrát video recept
Dýňová polévka s kokosovým mlékem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

6 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Co uvařit z dýně? Zkuste naši osvědčenou dýňovou polévku. Jak na ní vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus v receptu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se i tipy, jaké koření se do krémové polévky nejlépe hodí, jak správně dýni připravit i tajnou ingredienci, která dodá dýňovému krému nádech svěžesti. Připravte si exotické kokosové mléko, voňavé koření, poctivý med, čerstvou smetanu a domácí vývar a můžete se pustit do přípravy typické podzimní polévky, která vás zasytí a zahřeje i za podzimních sychravých večerů.

Tagy

Vegetarián

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 6 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg dužina z dýně
  • 15 × tobolka kardamomu
  • 2 × lžíce semínka koriandru
  • 5 × lžíce dýňový olej + na ozdobu
  • 120 g máslo
  • 100 g květový med
  • sůl
  • extra panenský olivový olej
  • 80 g čerstvý zázvor
  • 1 × červená šalotka
  • 100 g pórek - světlá část
  • 2 l kuřecí (zeleniný) vývar
  • 250 ml kokosové mléko
  • 100 ml smetana (33 % tuku)
  • 250 ml čerstvá pomerančová šťáva
  • pražená a solená dýňová semínka

Orientační nutriční hodnoty

Energie

2 895 kJ / 692 kcal

Bílkoviny

11,80 g

Tuky

54,10 g

Vláknina

6,80 g

Sůl

2,80 g

Sacharidy

50,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Dýni očistíme, vydlabeme, oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do pekáče. Přidáme celý kardamom, semínka koriandu, dýňový olej, 100 g rozpuštěného másla, med a sůl a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C 40-50 minut do změknutí.

02.V rozpáleném hrnci s olivovým olejem a lžící másla orestujeme oloupaný a nakrájený čerstvý zázvor, nahrubo nasekanou šalotku, bílou část pórku nakrájenou na kolečka. Přidáme předpečenou dýni i s kořením, orestujeme, podlijeme vývarem a vaříme 25-30 minut.

 Vegetariáni mohou použít zeleninový vývar namísto kuřecího. Jak na domácí vývar se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

03.Po provaření přidáme kokosové mléko, smetanu a čerstvou pomerančovou šťávu. Necháme krátce probublat a poté rozmixujeme. Polévku slijeme přes kovové sítko a pomocí naběračky propasírujeme.

04.Ochutnáme a dle potřeby přidáme pomerančovou šťávu, osolíme a zjemníme kouskem másla.

Servírování:

05.Horkou polévku nandáme do misky, pokapeme dýňovým olejem a posypeme několika dýňovými semínky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo