Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Abyste připravili vynikající gnocchi, stačí Vám jen osvědčený recept a několik železných pravidel. Vyzkoušejte nejprve základní gnocchi ze samotných brambor. Poté je můžete obohatit třeba o špenát, dýni nebo červenou řepu. K nokům můžete připravit jakoukoli omáčku, skvěle chutnají také pouze s máslem a bylinkami, např. šalvějí.

 

Recept na bramborové noky:

Suroviny:

  • 300 g brambor
  • 1 vejce „M“
  • 1 žloutek
  • asi 100 g hrubé mouky Castello

Postup:

Oloupané a omyté brambory uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme a propasírujeme. Dle potřeby osolíme, přidáme vejce a žloutek a zamícháme. Přisypeme hrubou mouku a důkladně zpracujeme na pomoučeném vále. Vzniklé těsto vytvarujeme do podlouhlého knedlíku, rozkrájíme na malé kousky, ze kterých vytvarujeme noky a vaříme v osolené vroucí vodě 3 – 4 minuty.

Komentáře (1)

  • Host

    Host
    přidáno před 272 dny
    Zdravím Vás. To ale NEJSOU noky, nýbrž "bramborové knedlíky z vařených brambor" aneb "špalíčky". Noky jsou pouze z mouky, kravského másla a vejce, s přidaným vývarem z polévky (aby byly jemné...) a případně s petrželí. Slouží coby ´zavářka´. Pokud děláme tyto noky jako samostatný pokrm, použije se na zředění těstíčka jen voda. Děláme-li bramborové těsto řídké, aby protékalo haluškovým "sítem", jsou to (typické slovenské) halušky. A ty lze dělat i jen z mouky, bez brambor. Rozdíl mezi bramborovými knedlíčky /špalíčky/ a haluškami je tedy v hustotě či řídkosti těsta a v technologii přípravy. Pocházím z Vysočiny, a tam se vaří celá řádka typů knedlíků, včetně těsta ze syrových brambor - to jsou tzv. bosáky aneb chlupaté knedlíky - zvané podle vzhledu. A jiné další jsou třeba z těsta, které kombinuje vařené i syrové brambory... A další přidávají dokonce i krájenou housku či strouhanku... Dr. P. Šáchová

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.