
podívejte se na video
- Domácí noky
- Domácí špecle
- Focaccia
- Pita chléb
- Pařížské noky
- Langoše
- Housky na hamburgery
- Černé housky na hamburgery
- Banketky
- Domácí nudle do polévky
- Korpus na ovocný koláč
- English muffin - Anglické muffiny
- Odpalované těsto – věnečkové labutě
- Velikonoční jidáše
- Citronový koláč
- Velikonoční beránek
- Mazancový věnec
- Brioška
- Domácí chléb ze zámku
- Indický chléb naan
- Chřestový štrúdl s jahodami
- Rebarborový koláč
- Litý meruňkový koláč s drobenkou
- Plundrové těsto na croissanty
- Croissanty
- Medovníkové pláty
- Dýňový koláč
- Dort medovník
- Koláčky s dvojí náplní
- Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
- Italské grissini
- Domácí kváskový chléb
- Škvarkové housky
- Piškotový korpus
- Bezlepkový štrúdl s jablky
- Punčový řez
Abyste připravili vynikající gnocchi, stačí Vám jen osvědčený recept a několik železných pravidel. Vyzkoušejte nejprve základní gnocchi ze samotných brambor. Poté je můžete obohatit třeba o špenát, dýni nebo červenou řepu. K nokům můžete připravit jakoukoli omáčku, skvěle chutnají také pouze s máslem a bylinkami, např. šalvějí.
Recept na bramborové noky:
Suroviny:
- 300 g brambor
- 1 vejce „M“
- 1 žloutek
- asi 100 g hrubé mouky Castello
Postup:
Oloupané a omyté brambory uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme a propasírujeme. Dle potřeby osolíme, přidáme vejce a žloutek a zamícháme. Přisypeme hrubou mouku a důkladně zpracujeme na pomoučeném vále. Vzniklé těsto vytvarujeme do podlouhlého knedlíku, rozkrájíme na malé kousky, ze kterých vytvarujeme noky a vaříme v osolené vroucí vodě 3 – 4 minuty.
Komentáře (1)
Host
přidáno před 1081 dny
Zdravím Vás. To ale NEJSOU noky, nýbrž "bramborové knedlíky z vařených brambor" aneb "špalíčky". Noky jsou pouze z mouky, kravského másla a vejce, s přidaným vývarem z polévky (aby byly jemné...) a případně s petrželí. Slouží coby ´zavářka´. Pokud děláme tyto noky jako samostatný pokrm, použije se na zředění těstíčka jen voda. Děláme-li bramborové těsto řídké, aby protékalo haluškovým "sítem", jsou to (typické slovenské) halušky. A ty lze dělat i jen z mouky, bez brambor. Rozdíl mezi bramborovými knedlíčky /špalíčky/ a haluškami je tedy v hustotě či řídkosti těsta a v technologii přípravy. Pocházím z Vysočiny, a tam se vaří celá řádka typů knedlíků, včetně těsta ze syrových brambor - to jsou tzv. bosáky aneb chlupaté knedlíky - zvané podle vzhledu. A jiné další jsou třeba z těsta, které kombinuje vařené i syrové brambory... A další přidávají dokonce i krájenou housku či strouhanku... Dr. P. Šáchová
odpověď
zobrazit vše