Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Domácí kváskový chléb

Jestli se chcete naučit péct domácí kváskový chléb, tak máme video přesně pro vás. Šéfkuchař Roman Paulus připravil jednoduchý video návod, ve kterém se dozvíte, jak upéct chléb krok po kroku. Ve svém receptu používá kombinaci žitného chlebového kvásku a kvásku vzešlého z droždí (který se naučíte udělat velmi snadno). Věřte, že to zvládnete hravě a že si nakonec skvěle pochutnáte. Žitnému chlebu nejvíce svědčí domácí paštika, škvarky nebo klidně jen samotné máslo.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Kvásek z droždí

  • 21 g čerstvého droždí/
  • 1 × lžička krupicového cukru
  • 1 × lžíce hladké mouky
  • 50 ml vlažné vody

Chléb

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g žitné mouky
  • 1 × lžíce kmínu
  • 1 × lžíce soli
  • 100 g žitného chlebového kvásku
  • 250 ml vody
  • ošatku na kynutí

POSTUP

Z nadrobeného droždí, cukru, lžíce mouky a vlažné vody připravíme drožďový kvásek, který necháme na teplém místě přikrytý utěrkou vzejít.

Obě mouky, kmín a sůl smícháme dohromady, přidáme žitný chlebový kvásek, společně s nakynutým droždím přimícháme k mouce a necháme vypracovat v hladké těsto. Takto připravené těsto necháme nakynout. Po nakynutí vytvoříme bochník, který dáme nakynout do pomoučněné ošatky a přikryté utěrkou kyneme do zdvojnásobení (asi 1 hodinu dle teploty místnosti).

Nakynutý chléb vyklopíme z ošatky přímo na rozpálený plech a poté pečeme v předehřáté troubě při 250 °C. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 25 minut. Po vytažení z trouby necháme na mřížce vychladnout.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU