Roman Paulus
Doba přípravy15 min.

Čokoládová poleva

Jak připravit domácí čokoládovou polevu, díky které dorty a zákusky získají chutnou a hladkou čokoládovou krustu a která se skvěle hodí i ke zdobení cukroví? Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu prozradí, jak na rychlou a snadnou polevu z čokolády. Přidá i tipy na správný poměr surovin, které polevě zajistí vhodnou konzistenci, vzhled a chuť nebo návod, jak vytvořit kornoutek z pečicího papíru. Buďte jako profesionální cukrář - stačí kvalitní čokoláda a můžete začít zdobit ty nejlepší sladké pochoutky!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
4

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 400 g hořké čokolády (52 % kakaové sušiny)
  • 280 g ztuženého rostlinného tuku
  • pečicí papír

POSTUP

Čokoládu nalámanou na menší kousky společně s tukem rozpustíme ve vodní lázni. Hotovou směs necháme zchladnout na správnou teplotu a konzistenci.

Tip: Jak zjistit, kdy má čokoládová poleva správnou teplotu? Přiložte kousek na spodní ret, ke by neměla ani pálit, ani studit.

Polevu naplníme do sáčku vyrobeného z pečicího papíru (použít můžete i cukrářský sáček), odstřihneme špičku a použijeme ke zdobení vánočního cukroví nebo sladkého pečiva.

Tip: Zbylou polevu nevyhazujte! Skladujte v lednici a před dalším použitím ji ve vodní lázni opět rozehřejte.

Jak udělat kornoutek z pečicího papíru?

Z pečicího papíru vytvořte trojúhelník se dvěma velmi dlouhými stranami a jednou krátkou. Následně zatočte kratší stranou dovnitř, delším cípem obtočte kornoutek a utáhněte tak, aby byla špička úplně uzavřená. Zadní část otevřeného konce kornoutku několikrát zarolujte dovnitř, aby držel pohromadě. Naplňte, uzavřete zarolováním, ustřihněte špičku a zdobte dle fantazie.


Jak udělat žíhané stromečky z úvodního obrázku?

Připravíme tmavou čokoládovou polevu dle návodu výše, použijeme však pouze polovinu ztuženého tuku, aby byla hustší (140 g tuku na 400 g čoklády). Vlijeme ji do misky a necháme vychladnout na správnou teplotu.


Tip: Podívejte se na krátké video, kde takové stromečky připravujeme. Klikněte na obrázek výše.

Mezitím rozpusťíme malé množství bílé čokolády a náhodně nastříkáme na připravený základ v misce tak, aby byly vidět kousky hnědé i bílé čokolády. Cukroví či sušenku pak vememe do ruky, obtiskneme na povrh strakaté polevy a hned vyndáme.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU