Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Chřestový štrúdl s jahodami

Kombinaci jahod s rebarborou určitě znáte, ale už jste zkusili jahody s chřestem? Šéfkuchař Roman Paulus připravil nevšední dezert – štrúdl s jahodami a chřestem.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
16

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Chřestový štrúdl s jahodami

  • 2 × listová těsta
  • 150 g strouhanky
  • 1 × lžíce másla
  • 100 g třtinového cukru
  • mletá skořice
  • 300 g mražených jahod
  • 100 kg vařeného zeleného chřestu
  • 100 kg vařeného zeleného chřestu
  • vejce na potření
  • vanilková/jahodová/ořechová zmrzlina
  • moučkový cukr na ozdobu
  • čerstvé jahody na ozdobu

Drobenka

  • 80 g másla
  • 160 g hrubé mouky
  • 160 g třtinového cukru
  • 1 × lžička mleté skořice
  • pečicí papír
  • pečicí plech

POSTUP

Kombinaci jahod s rebarborou určitě znáte, ale už jste zkusili jahody s chřestem? Šéfkuchař Roman Paulus připravil nevšední dezert – štrúdl s jahodami a chřestem. Ačkoliv se to může zdát na první pohled podivné, je tato kombinace nesmírně dobrá a využijete u ní zelený i bílý chřest – jakýkoliv zrovna máte doma. Nemusíte navíc mít ani čerstvé jahody. Ba naopak, štrúdl se vám bude lépe připravovat a bude šťavnatější, když ho upečete z mražených jahod. Nakonec už stačí posypat moučkovým cukrem a pustit se do něj!

Bílý a zelený chřest uvaříme v osolené vodě do měkka.

V pánvi s máslem opražíme strouhanku a smícháme s třtinovým cukrem a skořicí.

Z másla, hrubé mouky, třtinového cukru a lžičky skořice rukama připravíme drobenku.

Na rozložené listové těsto dáme polovinu opražené strouhanky, poté naskládáme zmrzlé jahody, zasypeme zbylou strouhankou a navrch položíme vařený bílý i zelený chřest.

Tip: Jak uvařit chřest se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Těsto zatočíme a konce pomažeme vajíčkem. Štrúdl přemístíme na pečicí plech s pečicím papírem spojem dolů, celý závin ještě pomažeme vajíčkem a posypeme drobenkou.

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C 7–8 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 12–15 minut.

Necháme lehce vychladnout a podáváme se zmrzlinou, čerstvou jahodou, lístkem meduňky a posypané moučkovým cukrem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU