Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Kombinaci jahod s rebarborou určitě znáte, ale už jste zkusili jahody s chřestem? Šéfkuchař Roman Paulus připravil nevšední dezert – štrúdl s jahodami a chřestem. Ačkoliv se to může zdát na první pohled podivné, je tato kombinace nesmírně dobrá a využijete u ní zelený i bílý chřest – jakýkoliv zrovna máte doma. Nemusíte navíc mít ani čerstvé jahody. Ba naopak, štrúdl se vám bude lépe připravovat a bude šťavnatější, když ho upečete z mražených jahod. Nakonec už stačí posypat moučkovým cukrem a pustit se do něj!

Potřebujeme:  pečicí papír, pečicí plech

Recept na chřestový štrúdl s jahodami

 

Suroviny na 2 štrúdly:

  • 2 listová těsta
  • 150 g strouhanky
  • 1 lžíce másla
  • 100 g třtinového cukru
  • mletá skořice
  • 300 g mražených jahod
  • 300 g vařeného bílého chřestu
  • 100 g vařeného zeleného chřestu
  • vejce na potření
  • vanilková/jahodová/ořechová zmrzlina
  • moučkový cukr na ozdobu
  • čerstvé jahody na ozdobu

Na drobenku:

  • 80 g másla
  • 160 g hrubé mouky
  • 160 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

 

Postup:

Bílý a zelený chřest uvaříme v osolené vodě do měkka.

V pánvi s máslem opražíme strouhanku a smícháme s třtinovým cukrem a skořicí.

Z másla, hrubé mouky, třtinového cukru a lžičky skořice rukama připravíme drobenku.

 

Na rozložené listové těsto dáme polovinu opražené strouhanky, poté naskládáme zmrzlé jahody, zasypeme zbylou strouhankou a navrch položíme vařený bílý i zelený chřest.

 

Tip: Jak uvařit chřest se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

 

Těsto zatočíme a konce pomažeme vajíčkem. Štrúdl přemístíme na pečicí plech s pečicím papírem spojem dolů, celý závin ještě pomažeme vajíčkem a posypeme drobenkou.

 

Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C 7–8 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 12–15 minut.

 

Necháme lehce vychladnout a podáváme se zmrzlinou, čerstvou jahodou, lístkem meduňky a posypané moučkovým cukrem.

 

Komentáře (3)

  • Host

    Host
    přidáno před 57 dny
    Nj co by taky člověk čekal od Pauluse.Nechápu proč ten Liedl vůbec vystavuje jeho recepty.Viděl sem od něho spoustu receptu a všechny byly divne.Když dělá majonézu,tak jí dělá z šesti žloutků?Stačí bohatě z jednoho celěho vejcete a olej a el.mixer a ta je!Když dělá vosí hnízda,tak do toho těsta nacpe tunu cukru,přičemž ty hnizda už jsoui tak dost sladké i díky těm piškotům.Takže když budu něco jednou vařit třeba poprvé,tak určitě se nebdu koukat na recept od tohodle člověka.

    odpověď

  • KuchniaLidla

    KuchniaLidla
    přidáno před 48 dny
    Dobrý den, děkujeme za reakci, i když negativní. Pravdou je, že chutě má každý jiné a i když je někdo sebelepší kuchař, nikdy se nemůžet trefit všem do vkusu. Pokud Vám recepty Romana Pauluse nevyhovují, možná by bylo opravdu lepší používat jiné. Zkuste se podívat na naše videa s Marcelem Ihnačákem, má přece jenom trochu jiný styl, který by Vás mohl oslovit :-) https://kuchynelidlu.cz/recepty?SearchQuery=&category=ihnacak-1

  • Host

    Host
    přidáno před 57 dny
    Kdejaký blbec dnes zkouší vyloženě hnusy,tohle se nedá jíst.Z chřestu je nejlepší krémová polévka a nebo uvařený zabalený do osmažené slaniny z holandskou omáčkou,Nejlepší štrůdl je z jablek a když těsto,tak jak ho kdysi dělali naše babičky.Z listového těsta není žádné umění.

    odpověď

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.