Chřestový štrúdl s jahodami
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda prázdná hvězda prázdná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

16 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Kombinaci jahod s rebarborou určitě znáte, ale už jste zkusili jahody s chřestem? Šéfkuchař Roman Paulus připravil nevšední dezert – štrúdl s jahodami a chřestem. Ačkoliv se to může zdát na první pohled podivné, je tato kombinace nesmírně dobrá a využijete u ní zelený i bílý chřest – jakýkoliv zrovna máte doma. Nemusíte navíc mít ani čerstvé jahody. Ba naopak, štrúdl se vám bude lépe připravovat a bude šťavnatější, když ho upečete z mražených jahod. Nakonec už stačí posypat moučkovým cukrem a pustit se do něj!

Tagy

Cukrárna

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 16 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Chřestový štrúdl s jahodami

  • 2 × listová těsta
  • 150 g strouhanky
  • 1 × lžíce másla
  • 100 g třtinového cukru
  • mletá skořice
  • 300 g mražených jahod
  • 300 g vařeného bílého chřestu
  • 100 kg vařeného zeleného chřestu
  • 100 kg vařeného zeleného chřestu
  • na potření vejce "M"
  • vanilková/jahodová/ořechová zmrzlina
  • na ozdobu moučkový cukr
  • na ozdobu čerstvé jahody

Drobenka

  • 80 g másla
  • 160 g hrubé mouky
  • 160 g třtinového cukru
  • 1 × lžička mleté skořice

Orientační nutriční hodnoty

Energie

1 348 kJ / 321 kcal

Bílkoviny

5,10 g

Tuky

13,10 g

Vláknina

2,30 g

Sůl

0,46 g

Sacharidy

45,40 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Bílý a zelený chřest uvaříme v osolené vodě doměkka.

02.V pánvi s máslem opražíme strouhanku a smícháme s třtinovým cukrem a skořicí.

03.Z másla, hrubé mouky, třtinového cukru a lžičky skořice rukama připravíme drobenku.

04.Na rozložené listové těsto dáme polovinu opražené strouhanky, poté naskládáme zmrzlé jahody, zasypeme zbylou strouhankou a navrch položíme vařený bílý i zelený chřest.

Jak uvařit chřest se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

05.Těsto zatočíme a konce pomažeme vajíčkem. Štrúdl přemístíme na pečicí plech s pečicím papírem spojem dolů, celý závin ještě pomažeme vajíčkem a posypeme drobenkou.

06.Pečeme v troubě předehřáté na 210 °C 7–8 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 12–15 minut.

07.Necháme lehce vychladnout a podáváme se zmrzlinou, čerstvou jahodou, lístkem meduňky a posypané moučkovým cukrem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo