Obtížnost
Pokročilý
Práce s masem v kuchyni může být i hodně čísel a počítání – zejména, pokud se chystáte připravit perfektní steak. Šéfkuchař Roman Paulus natočil video, ve kterém přehledně vysvětluje, jaké jsou správné teploty pro úpravu masa. K tomu vám nejlépe pomůže vpichový teploměr, protože zejména u steaků nás zajímá vnitřní teplota masa, nikoliv ta na povrchu. Kromě toho, že zjistíte, jak správně a bezpečně připravovat kuřecí a vepřové maso, dozvíte se víc i o všech běžných stupních propečenosti hovězího steaku – těch je celkem šest a možná jste je doteď ani všechny neznali!
Při přípravě masa není důležitý čas, ale vnitřní teplota. Pouze vnitřní teplota hovoří o stupni propečení a jen tato teplota určuje, zda je maso již vhodné ke konzumaci. Vnitřní teplotu zjišťujeme pomocí vpichového teploměru.
01.Steaky se připravují podle níže uvedené stupnice propečenosti:
02.Stejné stupně lze aplikovat i při přípravě hovězího mletého.
03. - Vepřovou panenku nebo kotletu grilujeme na 63 °C.
04. - Krkovice se griluje většinou na 70 °C a více, záleží na osobní preferenci strávníka.
05. - Připravujeme-li trhané vepřové maso, cílíme na 96 °C.
06. - Vepřová žebra pak vyžadují teplotu 88–96 °C.
07. - Kuřecí nebo krůtí prsa (bez kosti) potřebují teplotu alespoň 74 °C.
08. - Pokud chceme, aby u kuřecích paliček, křídla nebo celého kuřete vcelku šlo maso od kosti, pečeme je minimálně na 86 °C.
Pokud připravujete celé kuře na 86 °C, znamená to, že v prsou bude více než74 °C, a proto budou sušší, než kdybyste je připravovali samostatně.
09. - Kachní prsa se připravují většinou na 56 °C.
10. - Mleté drůbeží maso grilujeme vždy alespoň na 74 °C, jelikož je vysoce rizikové.
11. - Minimální bezpečná vnitřní teplota je 63 °C, což představuje stupeň propečení „medium“.
12. - V případě, že jehněčí maso propékáme well done, teplota musí být vyšší než 68 °C.
13.· Minimální bezpečná vnitřní teplota je 63 °C.
Snažte se tyto teploty dodržovat zejména u drůbeže a mletého masa, u něhož je (zejména v teplých měsících) riziko nežádoucí nákazy nejvyšší.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT